PRECLE orkiszowo-pszenne czyli coś domowego do pochrupania przy filmie, do piwka, na spacerze lub.. tak po prostu. Nazwane zostały preclami dietetycznymi, ponieważ są bardzo suche i nie da się ich zjeść dużo. Są bardziej do chrupania niż najedzenia się, coś podobnego do obwarzanków.
białko jajka do posmarowania
gruboziarnista sól, mak do posypania
WYKONANIE:
1. Suche składniki wkładamy do miski, wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Musi być elastyczne, nie może się kleić.
2. Odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
3. Ciasto dzielimy na 16 części (lub mniej jeśli chcemy grube i duże precle). Z każdego kawałka, na stolnicy tworzymy chudy i długi rulon, u mnie ok. 40 cm. Zawijamy w kształt precla.
4. Jak już wszystkie rulony będą uformowane, wstawiamy garnek z wodą – 1,5-2,5 litra, dodajemy sodę i zagotowujemy.
5. Precle parzymy w wodzie przez ok. minutę, w międzyczasie przewracając delikatnie na drugą stronę. Wyjmujemy, osuszamy na papierowym ręczniku.
6. Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy rozbełtanych białkiem i posypujemy gruboziarnistą solą lub makiem.
7. Pieczemy ok. 15 minut w piecu rozgrzanym do 220’C, z włączonym termoobiegiem. Zostawiamy w piecu do wyschnięcia i wysuszenia.