PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI i pieczonej dyni

WEGAŃSKI PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI z purée z pieczonej dyni.

Danie długie do przygotowania, ale warte zachodu. Aby usprawnić i przyśpieszyć możemy użyć wcześniej przygotowany i zamrożony mus z dyni. A może fasolę również macie już ugotowaną i zamrożoną?

Przy okazji gotowania fasoli, odpowiednio długiego moczenia a następnie wolnego gotowania, warto zastanowić się czy nie przygotować od razu większej ilości z myślą o drugim daniu. Może pasta z białej fasoli (nazywana wegańskim smalcem), a może fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa? Podobnie jak gotowaną ciecierzycę, ugotowaną fasolę również możemy zamrozić.

Dla przypomnienia: fasolę moczymy od 6 do 12 godzin (nie więcej, ponieważ mogą rozpocząć się procesy gnilne), gotujemy na małym ogniu (1-1,5 godziny), solimy po ugotowaniu.

Mus z dyni warto zrobić jesienią w większej ilości, szczególnie jak mamy młode dynie, które łatwo obrać lub młode dynie Hokkaido, które pieczemy i miksujemy razem ze skórką. Koniecznie opisujemy opakowania które mrozimy: czy jest to mus z dyni gotowanej czy z pieczonej, wpisujemy datę oraz, dla ułatwienia przyszłej pracy – gramaturę. Najbardziej praktyczne opakowania są wg mnie te po 200 lub 250 gramów.

WEGAŃSKI PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI z purée z pieczonej dyni

składniki na 2 średnie foremki
Prep Time 12 hours
Cook Time 1 hour
PUREE Z DYNI 1 hour 10 minutes
Total Time 14 hours 10 minutes
Course KOLACJE, OBIADY

Equipment

  • brytfanki do pieczenia
  • piecyk

Ingredients
  

warzywa:

  • 1 kg ugotowanej białej fasoli (czyli z około 350 gramów suchej fasoli)
  • 250 gramów purée z pieczonej dyni (dynia, oliwa z oliwek, sól)

zagęszczenie pasztetu:

  • 60 gramów zmielonych pestek dyni

zamiast jajek

  • 60 gramów siemienia lnianego
  • 150 ml wody lub mleka

przyprawy:

  • 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub inne przyprawy np. kolendra, suszona pietruszka

na wierzch:

  • pestki dyni
  • czarny sezam

Instructions
 

GOTOWANIE FASOLI

  • Fasolę wkładamy do miseczki i zalewamy wodą, odstawiamy na noc, na ok. minimum 6 a nie więcej niż 12 godzin.
  • Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą, chłodną wodą, 4-5 cm powyżej linii fasoli i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
    Drobną, perłową fasolę gotujemy około godziny, dużą i grubą np. Jasia – 1,5 godziny.
    Fasolę solimy dopiero po ugotowaniu!

PURÉE Z PIECZONEJ DYNI

  • PURÉE najlepiej wykonać z dyni Hokkaido, którą można piec i zmiksować bez obierania ze skórki.
    Dynię myjemy, kroimy na mniejsze części, wyjmujemy pestki, przekładamy na blaszkę do pieczenia.
  • Podlewamy lekko oliwą z oliwek, solimy, pieczemy przez ok. 40-60 minut w piecyku.  
  • Po upieczeniu dynię blendujemy i gotowe 🙂

ZAMIAST JAJEK

  • Ugotowane siemię lniane zachowuje się podobnie do białka – jest rodzajem spoiwa.
    Siemię lniane wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy na napęcznienia. Po ok. 30-40 minutach, kiedy prawie cały płyn zostanie wchłonięty przez nasiona – zagotowujemy i gotujemy kilka minut.

PASZTET – łączenie & pieczenie

  • Łączymy ugotowaną, odsączoną fasolę z dynią, siemieniem lnianym, zmielonymi pestkami dyni. Pestki dyni zagęszczają nasz pasztet. Możemy do tego celu użyć ewentualnie nasion słonecznika.
  • Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, pieprzem cayenne, oregano, smakujemy. Nie boimy się przyprawić 🙂
  • Przekładamy do 1 dużej i 1 mniejszej lub 2 średnich brytfanek, wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch posypujemy pestkami dyni, słonecznikiem lub sezamem.
  • Pieczemy ok. godziny w piecu rozgrzanym do 180'C z włączonym termoobiegiem.
    Pasztet po wyjęciu jest dość kruchy, ale po wystudzeniu i włożeniu go do lodówki nabiera stabilnej konsystencji.

Smacznego 🙂

Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2.

INNY WEGETARIAŃSKI i równie zdrowy i pożywny pasztet

Z PIECZAREK I CIECIERZYCY:

Join the Conversation

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×