Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI i pieczonej dyni

PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI i pieczonej dyni

WEGAŃSKI PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI z puree z pieczonej dyni

Danie długie do przygotowania, ale warte zachodu. Aby usprawnić i przyśpieszyć możemy użyć wcześniej przygotowany i zamrożony mus z dyni. A może fasolę również macie już ugotowaną i zamrożoną?

Przy okazji gotowania fasoli, odpowiednio długiego moczenia a następnie wolnego gotowania, warto zastanowić się czy nie przygotować od razu większej ilości z myślą o drugim daniu. Może pasta z białej fasoli (nazywana wegańskim smalcem), a może fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa? Podobnie jak gotowaną ciecierzycę, ugotowaną fasolę również możemy zamrozić.

Dla przypomnienia: fasolę moczymy od 6 do 12 godzin (nie więcej, ponieważ mogą rozpocząć się procesy gnilne), gotujemy na małym ogniu (1-1,5 godziny), solimy po ugotowaniu.

Mus z dyni warto zrobić jesienią w większej ilości, szczególnie jak mamy młode dynie, które łatwo obrać lub młode dynie Hokkaido, które pieczemy i miksujemy razem ze skórką. Koniecznie opisujemy opakowania które mrozimy: czy jest to mus z dyni (gotowanej) czy z pieczonej dyni, wpisujemy datę oraz, dla ułatwienia przyszłej pracy, gramaturę. Najpraktyczniejsze opakowania są wg mnie 200 lub 250 gramowe.

 

SKŁADNIKI:

1kg ugotowanej białej fasoli (czyli z około 350 gram suchej fasoli)
250 gram puree z pieczonej dyni
60 gram siemienia lnianego (+ 150 ml wody lub mleka)
60 gram pestek dyni
łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
łyżeczka pieprzu
łyżeczka soli
łyżeczka oregano lub innych przypraw (np. kolendra, suszona pietruszka)
do posypania na wierzch: pestki dyni lub czarny sezam

WYKONANIE:

1. Fasolę wkładamy do miseczki i zalewamy wodą, odstawiamy na noc, na ok. minimum 6 a nie więcej niż 12 godzin.

2. Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą, chłodną wodą, 4-5 cm powyżej linii fasoli i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Drobną, perłową fasolę – około godziny, dużą i grubą np. Jasia – 1,5 godziny. Fasolę solimy dopiero po ugotowaniu!

3. PUREE Z PIECZONEJ DYNII. Aby je przygotować używam najczęściej dynię Hokkaido, która można piec razem ze skórką. Dynię należy umyć, pokroić na mniejsze części, wyjąć pestki, przełożyć na blaszkę do pieczenia, podlać lekko oliwą, lekko posolić i piec przez ok. 40-60 minut w piecyku.  Po tym czasie dynię blendujemy i gotowe 🙂

4. Siemię lniane wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy na napęcznienia. Po ok. 30-40 minutach, kiedy prawie cały płyn zostanie wchłonięty przez nasiona – zagotowujemy, gotujemy kilka minut.

5. Łączymy ugotowaną, odsączoną fasolę, z dynią, siemieniem lnianym, zmielonymi pestkami dyni. Pestki dyni zagęszczają nasz pasztet. Możemy do tego celu użyć ewentualnie nasion słonecznika. Ugotowane siemię lniane zachowuje się podobnie do białka – jest rodzajem spoiwa.

6. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, pieprzem cayenne, oregano, smakujemy. Nie boimy się przyprawić 🙂

7. Przekładamy do 1 dużej i 1 mniejszej lub 2 średnich brytfanek, wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch posypujemy pestkami dyni, słonecznikiem lub sezamem.

8. Pieczemy ok. godziny w piecu rozgrzanym do 180’C z włączonym termoobiegiem.

Pasztet po wyjęciu jest dość kruchy, ale po wystudzeniu i włożeniu go do lodówki nabiera stabilnej konsystencji.

Smacznego 🙂

 

Polecam pożywne kanapki z bułki lub bagietki z masłem, pasztetem, kiełkami (lub sałatą) i ogórkiem kiszonym. Są idealne do pracy lub na długie wycieczki, które wymagają dużo energii 🙂

 

Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2.

INNY WEGETARIAŃSKI i równie zdrowy i pożywny pasztet

Z PIECZAREK I CIECIERZYCY:




1 thought on “PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI i pieczonej dyni”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *