JAGLANE KRUCHE CIASTECZKA
czyli ciasteczka lekko wytrawne – mąka jaglana ma delikatnie gorzkawą nutę, którą wyczuwa się w ciasteczkach:)
SKŁADNIKI:
2 małe lub 1 duże jajko
200 gram mąki jaglanej
40 gram cukru
40 gram masła
20-40 gram czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Mąką jaglaną można zrobić samemu – wystarczy zmielić kaszę jaglaną 🙂
1. Do miseczki wsypujemy mąkę, zimne, pokrojone w kostkę masło, dodajemy jajka (najlepiej również zimne), cukier, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozdrobnioną czekoladę (najłatwiej zetrzeć/rozkruszyć ją ostrym nożem). Ciasta nie wyrabiamy długo, ugniatamy jedynie do uzyskania jednolitej masy.
2. Chłodzimy w lodówce min. godzinę.
3. Schłodzone ciasto dzielimy nożem na 12-15 części i formujemy ciasteczka.
Kruche ciasto jest klejące, dlatego najłatwiej zrobić najpierw kuleczki, a następnie z nich ciasteczka.
Na blaszcze zostawiamy 2-3 cm przerwy między ciasteczkami.
4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180’C, z włączonym termoobiegiem, przez 12 minut.
Smacznego 🙂