ZIELONY HUMMUS czyli hummus z dodatkiem rukoli.
SKŁADNIKI:
★ 200 gramów ugotowanej ciecierzycy (zwanej również cieciorką lub grochem włoskim)
★ garść rukoli
★ 8 łyżeczek białego sezamu
★ 8 łyżeczek oliwy
★ woda
★ sok z cytryny
★ 2-3 ząbki czosnku
★ sól
★ oliwa z oliwek na wierzch
PRZELICZNIK SUCHEJ DO UGOTOWANEJ CIECIORKI:
Z 500 gramów ziaren ciecierzycy, po ugotowaniu, będziemy mieli ok. 1100 gramów ugotowanej.
WYKONANIE:
1. Ciecierzycę moczymy przez 12-24 godziny, po tym czasie wodę wylewamy.
2. Następnie ziarna gotujemy w wodzie przez ok. 1,5-2 godziny, aby stały się miękkie.
Przygotowanie trwa długo, warto zrobić większą porcję, którą można zamrozić na następny hummus 🙂
3. W młynku mielimy sezam. Jest to oleiste nasiono dlatego powinna nam wyjść od razu pasta – dośc sucha, ale pasta.
4. Do miski blendera wkładamy zmielony sezam, dolewamy oliwę i mieszamy. Wsypujemy ugotowaną ciecierzycę oraz rukolę, dodajemy wyciśnięty czosnek, sok z 1/4 cytryny, szczyptę soli, dolewamy kilka łyżek wody i miksujemy na jednolitą masę.
Jeśli pasta jest za sucha – dodajemy jedynie wodę i ponownie miksujemy.
5. Na wierzch gotowego hummusu wlewamy oliwę.
Smacznego i zdrowego bo:
Ugotowana ciecierzycy (100 gramów) zawiera:
Witaminy
Witamina C – 1,3 mg
Tiamina – 0.116 mg
Ryboflawina – 0.063 mg
Niacyna – 0.526 mg
Witamina B6 – 0.139 mg
Kwas foliowy – 172 μg
Witamina A – 27 IU
Witamina K – 4,0 μg
Minerały
Wapń – 49 mg
Żelazo – 2,89 mg
Magnez – 48 mg
Fosfor – 168 mg
Potas – 291 mg
Sód – 7 mg
Cynk – 1,53 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference