ciasteczka, babeczki i ciasto MOKKA czyli wypieki na kawie

6.1K

ciasteczka, babeczki i ciasto MOKKA czyli wypieki na kawie

Z zamiłowania do wypieków, do świeżo mielonej i parzonej kawy i „sprytnych przepisów” – czyli bardzo prostych (nie potrzebujemy nawet używać miksera!) ale również takich, gdzie rodzaj użytej foremki definiuje jaki będzie wypiek.

Jeśli masę na ciasto wlejemy do wysokiej tortownicy lub wysokich form do babeczek – będzie to rodzaj BROWNIE, jeśli do niskich foremek – wyjdą kawowe ciasteczka – podobne do kruchych ciasteczek. Możemy również część masy przeznaczyć ja jedne, część na drugie.

Wszystko zależy od naszych upodobań – czy wolimy bardziej kruche czy bardziej brownie.. ale na pewno musimy być Miłośnikami kawy, ciemnej czekolady czyli bardziej wytrawnych deserów. Smak ciastek zależy oczywiście od użytej kawy – jest wyczuwalna różnica czy zaparzymy naturalną czy smakową z nutą wanilii, pomarańczy, czekolady, koku i whiskey czy też z aromatem śmietanki, karmelu i whiskey czy też orzechową czy naturalną. Ja testowałam już różne wersje 🙂

Czyli przepis na wytrawny, mocno kawowy i czekoladowy, niezbyt słodki i bardzo prosty wypiek. Jeśli zamienimy cukier trzcinowy na cukier biały – wypieki będą bardziej słodkie.

SKŁADNIKI:
na 1 ciasto o średnicy 16-20cm lub ok. 12-16 ciasteczek / 8-9 babeczek

★ 100 gramów gorzkiej czekolady min. 65%
★ 150 gramów masła
★ 200 gramów cukru trzcinowego
★ 250 ml mocnej, świeżo zaparzonej kawy
★ 115 gramów mąki pszennej
★ 40 gramów mąki ziemniaczanej
★ 2 małe jajka
★ szczypta soli

★ kakao do posypania wierzchu

WYKONANIE:

  1. Mielimy i parzymy kawę – potrzebujemy 250 ml.

2. Do garnka wkładamy: pokruszoną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę, masło, cukier. Wlewamy kawę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników.

3. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy (ja zawsze dosłownie kilka minut).

4. Następnie dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz 2 jajka i szczyptę soli, która „podbija słodki smak”. Wszystko dokładnie mieszamy. Można to zrobić za pomocą łyżki.

5. Przekładamy do foremek – natłuczonych i obsypanych np. kaszą manną lub mąką.
Pieczemy:
ciasto ok. 50-60 minut w temp. 160’C / termoobieg
ciasteczka / babeczki – zależnie od formy ok. 30-45 minut
(do momentu kiedy wypiek odejdzie po bokach od foremki)

6. Po upieczeniu i wystudzeniu, wierzch posypujemy kakao.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
DARMOWA PRZESYŁKA od 99zł / Minimalna wartość zamówienia 15,00 
×