bardzo szybkie CIASTO Z RABARBAREM (4 składniki)

bardzo szybkie CIASTO Z RABARBAREM – 4 składniki

..kocham przepisy na szybkie ciasta! I tym razem kolejny przepis do wykonania w chwilę (no dobrze w 10 minut), potrzebne nam jedynie 4 składniki. Ciasto – lekkie, bardzo puszyste, słodkie, lekko kwaskowe za sprawą rabarbaru ze słodką skorupką na wierzchu z cukru trzcinowego.

Czas przygotowania to ok. 10 minut, pieczenia 30-35 minut.

Ciasto jest bardzo proste, ale należy pamiętać aby bardzo dobrze ubić na początku pianę oraz dać faktycznie około 200 gram owoców. Jeśli owoców będzie o wiele więcej lub piana nie będzie bardzo sztywna – rabarbar czy tez inne owoce mogą opaść do środka. Wtedy ciasto mniej wyrośnie i będzie słodsze (mniejsza objętość a ilości cukru już nie zmienimy, choć przy rabarbarze to akurat nie byłby problem).

 

SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 28 cm lub keksówkę 35 x 11 cm

5 jajek
150 gramów cukru (ok 3/4 szklanki) + 1 łyżka na wierzch
150 gramów mąki pszennej (ok. szklanki)
ok. 200 gramów rabarbaru – 3-4 łodyżki

1 łyżka cukru trzcinowego – opcjonalnie
masło i mąka do natłuszczenia i obsypania foremki

 

 

WYKONANIE:

1. Do miski miksera wbijamy same białka, żółtka umieszczamy w osobnej miseczce.

2. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

3. Stopniowo, po łyżce lub po prostu stopniowo, dodajemy cukier nie przerywając ubijania.

4. Kiedy mamy już ubitą pianę z białek i cukru, dodajemy żółtka, stopniowo i pomału, miksujemy.

5. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy.

6. Masę wylewamy na natłuszczonej, obsypanej mąką foremki.

7. Na wierzch kładziemy rabarbar – bardzo cienko pokrojony. Gruby może nam wpaść do środka (chyba, że taki jest nasz zamiar). Rabarbaru nie obieramy ze skórki, jest niewyczuwalna po upieczeniu.

8. Górę posypujemy 1 łyżką cukru. Uzyskujemy dzięki temu chrupiącą, słodką skórkę – taką jakby słodką skorupkę.

 

 

9. Pieczemy w piecu nagrzanym do 170-180’C przez 30 minut (okągła foremka), 35 minut – keksówka.

Smacznego:)

 

 

Przepis bierze udział w konkursie pt. “Dla Mamy”
organizowanym przez Manufakturę Wielkopolską
za pośrednictwem strony Durszlak.pl.
A jeśli przepis ma być powiązany z Mamą to nie może to być nić innego

jak pyszne słodkości, które zawsze razem piekłyśmy 🙂
Pamiętam jak byłam mała i nie znałam się jeszcze na roślinach,

jadalnych chwastach i tym, co można włożyć do garnka, na patelnię czy dołożyć do ciasta a co nie,
i przyniosłam Mamie całą górę pięknego “rabarbaru” mając nadzieję, że na pewno coś z tego zrobimy..
Moja zdobycz, ku mojemu zdziwieniu, nie okazała się rabarbarem na ciasto. Teraz wiem, że był to łopian..
ale właśnie tą historią chciałam nawiązać do czegoś “Dla Mamy” i Wszystkich Mam,
które na szczęście zawsze wiedzą lepiej 🙂

Tak dla ciekawości: łopian jest rośliną jadalną – u nas raczej rzadko, ale już
w krajach azjatyckich 
stosuje się go do sałatek i zup. Zjada się młode pędy, korzenie rośliny
oraz młode liście, choć ponoć te ostatnie wcale nie są takie smaczne.
I wcale nie jest podobny do rabarbaru 😉

Z okazji konkursu organizator ma bardzo miłą niespodziankę:

Manufaktura Wielkopolska organizator konkursu udziela
rabat 10 % na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10 .
Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.

Jeśli chcecie skorzystać – warto zrobić zakupy powyżej 99 zł
wówczas dostawa jest darmowa 🙂


Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

 

KILKA SŁÓW O RABARBARZE

RABARBAR – to bylina osiągające nawet do 3 metrów wysokości, ten nasz polski najczęściej dorasta ok. 1-1,5 metra. Istnieje ok. 60 gatunków rabarbaru, niektóre tylko ozdobne, niektóre hodowane jako rośliny lekarskie i jadalne. Jadalną częścią są łodygi.

Czy rabarbar można mrozić?

Tak, jak najbardziej – rabarbar można mrozić 🙂
Więc jeśli lubicie rabarbarowe wypieki i chcielibyście zrobić ciasto również zimą – nic prostszego jak zamrozić jakąś małą paczuszkę. 

PODOBNE PRZEPISY:

SZYBKIE CIASTO  Z MALINAMI I BORÓWKAMI (do ciasta użyte mrożone):


CIASTO Z RABARBAREM (na maśle) ZE SŁODKĄ KRUSZONKĄ:

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *