CIASTECZKA PROTEINOWE Z MUSLI i mąki z płaskurki

CIASTECZKA PROTEINOWE Z MUSLI i mąki z płaskurki

Przepis, który powstał w duchu zero waste i potrzeby upieczenia czegoś i zdrowego i słodkiego i pożywnego.. Jest to więc przepis z serii, którą lubię najbardziej. A wszystko zaczęło się od pootwieranych musli…

A jako, że ich skład to samo dobro i bardzo często wyjadamy je prosto z opakowania – to zachęca aby stały się składnikiem do ciastek. Przygotowując takie ciasteczka ważna jest konsystencja ciasta i oczywiście dobranie ilości słodu.. w końcu to mają być zdrowe, ale ciasteczka!

Do wykonania ciastek można użyć oczywiście innej mąki, u nas ta z racji: orzechowego posmaku oraz wysokich właściwości odżywczych. Tę mąkę (opcjonalnie z mąką z samopszy lub orkiszową) używamy również jako mąkę, którą dodajemy do podstawowego chleba żytniego na zakwasie.

Musli oczywiście może być takie jak macie w domu!

Do dzieła!

SKŁADNIKI na ok. 45-50szt ciasteczek

350g musli, u mnie PROTEINOWE
skład musli:
25,5% płatki zbożowe (pszenne, owsiane)
22% płatki sojowe
16% orzeszki arachidowe
10% płatki czekoladowe
rodzynki
chrupki białkowe
ciasteczka kakaowe
pszenica durum
kakao
350g mąki z płaskurki
200g masła 82% (1 kostka)
200ml śmietany 30%
3 kopiaste łyżki miodu wielokwiatowego (pewnie ok. 100g) / ilość trzeba uzależnić od słodkości płatków
szczypta soli

WYKONANIE:

1. Odmierzamy wszystkie składniki. Wrzucamy do miski.
Masło powinno być zimne, ja kroję je w kostkę, aby było łatwiej połączyć składniki.
Mieszamy ręką tylko do połączenia składników. Nie dłużej, aby nie ogrzewać masy.

2. Schładzamy w lodówce min. 1h / jeśli nam się śpiesz – w zamrażarce.
Ja formuję rulony, które owijam w papier do pieczenia (można w folię spożywczą, ale papier mam zawsze pod ręką, szczególnie, że rolki są 50-metrowe).
Dla osób, które wykrawają ciasteczka foremkami do ciastek – formujemy kulę i chowamy do lodówki.

3. Kiedy ciasto jest dobrze schłodzone, wyjmujemy i..
– jeśli mamy rulony to wystarczy je pokroić w talarki. W taki sposób przygotowuję również: krakersy serowe, generalnie kruche ciasteczka.
– jeśli mamy kulę to rozwałkowujemy na blacie na grubość ok 8-10 mm i wykrawamy ciastka wg wybranego kształtu, jak tutaj.

4. Pieczemy w piecu rozgrzanym do 160-170’C (+ termoobieg) przez: ok. 11-12 minut
Termoobieg przelicza się na ok. +20’C. Jeśli nie mamy tej opcji – teoretycznie piec powinien być włączony na 180-190’C choć piec piecowi nie równy więc po prostu obserwujemy 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×