ŻMIJOWIEC – smaczny czy zdrowy? Herbata i nalewka ze żmijowca / żmijowiec w kuchni

137

ŻMIJOWIEC – smaczny czy zdrowy? Herbata i nalewka ze żmijowca / żmijowiec w kuchni – wyjątkowa roślina nie tylko ze względu na swój bajeczny kolor..

Bardzo często wykorzystujemy zioła* w kuchni ponieważ odpowiadają nam ich walory smakowe. Świadomie korzystamy z niektórych roślin ponieważ znamy ich właściwości – herbatę z lipy zaparzamy jak jesteśmy podziębieni, miętę na poprawę trawienia, melisę dla uspokojenia itd. Zdarza się również i tak, że lubimy smak (niekoniecznie właściwości) danej rośliny dlatego ją wykorzystujemy w kuchni – nalewkach, naparach, dodajemy do przetworów czy dań. Jak to jest ze żmijowcem? Warto znać jego właściwości!

ŻMIJOWIEC – roślina z rodziny ogórecznikowatych, pospolicie, dziko występująca w Polsce i na świecie. Kwitnie do czerwca do jesieni. Rośnie na glebach suchych, piaszczystych, dorasta nawet do około 1 metra i przepięknie kwitnie na niebiesko – niebiesko-fioletowo.
Zabawna nazwa pochodzi od tradycyjnego wykorzystywania rośliny przeciw ukąszeniom węży jak przez pręciki kwiatów, które wizualnie przypominają język żmii.

Jaki w smaku jest żmijowiec?
Dlaczego wykorzystujemy go z umiarem?

Chciałabym rzecz – troszkę nijaki. Jest ziołowy, bez konkretnego słodkiego czy gorzkiego smaku. Napar z suszonego żmijowca wychodzi bardzo delikatny, w dodatku musimy go dość długo parzyć aby wydobyć ten delikatny aromat – min. 15-20 minut. Warto dodać odrobinę miodu, aby nadać mu charakteru. Po co więc pić skoro jest taki… delikatny? Żmijowca wykorzystujemy raczej świadomie, i to nie przez walory smakowe tylko właściwości.. a w dodatku – stosujemy go z umiarem, bo bardzo duże ilości mogą niekorzystnie wpłynąć na wątrobę, po za tym – powoduje senność. na co trzeba zwrócić uwagę to alkaloidy pirolizydynowe, które zawiera żmijowiec. To związki, które silnie pobudzają ośrodkowy układ nerwowy i korę mózgową. Czyli napar / nalewkę najlepiej pić wieczorem, na noc – dla relaksu i uspokojenia, zewnętrznie w razie potrzeby – ale wszystko z umiarem )

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE ŻMIJOWCA:

wewnętrznie (napary, nalewki):
★ uspokaja, wycisza, relaksuje
★ pomaga w zasypianiu
★ posiada właściwości rozkurczowe
★ działa antydepresyjnie, przeciwlękowo
★ łagodzi kaszel
zewnętrznie (okłady z naparów & toniki):
★ korzystnie wpływa na cerę trądzikową
★ przyśpiesza regenerację skóry
★ przyśpiesza gojenie się ran, otarć, stłuczeń
★ zmniejsza opuchliznę
Stosuje się go na ukoszenia wszelkiego typu (nie tylko tak jak pierwotnie na ukąszenia żmii)

HERBATKA Z SUSZONYCH KWIATÓW ŻMIJOWCA

To nic trudnego do zrobienia – idziemy na spacer (miejsce niezanieczyszczone, dalekie od pryskanych upraw), zbieramy ziele. Suszymy ( u mnie same kwiatki). Umieszczamy dobrą łyżeczkę suszu do filiżanki, zalewamy gorącą wodą, parzymy ok. 15-20 minut pod przykryciem.

Napar, mimo przecudownego, niebieskiego koloru kwiatków, jest brązowy.
W smaku – delikatny, ziołowy, bez konkretnego aromatu (pijemy dla właściwości).

NALEWKA ZE ŻMIJOWCA – stricte lecznicza

Składniki:

★ 50 gramów kwiatków żmijowca
★ 100 ml spirytusu nalewkowego 60%
★ 150 ml wódki 40%

Wykonanie:

Kwiatki umieszczamy w butelce.
Zalewamy alkoholem.
Macerujemy około 2 tygodni.
Filtrujemy, kwiatki wyrzucamy.
Odstawiamy do domowej apteczki lub piwniczki.
Stosujemy w razie potrzeby: 1-2 łyżki / 2-3 razy dziennie.

Smak: mocno ziołowa
Kolor – zaraz po zalaniu ziela alkoholem: zielony, w trakcie „nabierania mocy” – staje się brązowy (w butelce wygląda na prawie czarny, ale jest ciemno brązowo-zielonkawy).

ZIOŁEM MOGĄ BYĆ:

korzenie
kłącza
ziele
liście
kwiaty
owoce
nasiona
pączki
kora

P.S.
Jak zwykle przy ziołach i kwiatach zdjęć jest sporo, aby pokazać zarówno roślinę, susz, napar, proces zaparzania, nabierania koloru naparu jak i nalewki… i przede wszystkim – bo są piękne, naturalne i.. aż chce się robić im dużo zdjęć 🙂

Dodaj komentarz

Close
error: