SYROP Z KWIATÓW (PŁATKÓW) JAŚMINOWCA / jaśminowiec w kuchni cz.2

SYROP Z KWIATÓW (PŁATKÓW) JAŚMINOWCA / jaśminowiec w kuchni

JAŚMINOWIEC – silnie rosnący krzew z rodziny hortensjowatych, często niepoprawnie nazywany jaśminem. Kwitnie na przełomie maja i czerwca i w czerwcu (zależnie od miejsca i regionu), kwiaty mogą być pojedyncze lub podwójne. Pachnie – obłędnie i bardzo intensywnie, szczególnie, że kwitnie bardzo obficie. Jest łatwy w uprawie, rośnie na każdej glebie. Lubiący słońce jaśminowiec uprawiany jest w ogrodach, bardzo często występuje również w Polsce jako krzew dziko rosnący.

Najczęściej spotykanym gatunkiem jest JAŚMINOWIEC WONNY (łac. Philadelphus coronarius).

Kwiaty są jadalne, możemy je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów: ususzyć na herbatkę, zrobić konfiturę, syrop, nalewkę, sok, aromatyzować miód, dodać do innych przetworów lub wykorzystać susz do mieszanek ziołowych.

JAKIE MAMY RODZAJE SUROWCÓW ZIELARSKICH:

korzenie
kłącza
ziele
liście
kwiaty
owoce
nasiona
pączki
kora

W przypadku jaśminowca możemy wykorzystać: kwiaty, liście oraz pączki. W przypadku konfitury najlepiej użyć jedynie płatki kwiatów (z pręcikami i pyłkiem).

PODZIAŁ ZIÓŁ:

rośliny lecznicze
rośliny przyprawowe
rośliny olejkodajne
rośliny barwierskie
rośliny miododajne

Jaśminowiec jest przede wszystkim olejkodajny, ale również przyprawowy, leczniczy i miododajny.

WŁAŚCIWOŚCI JAŚMINOWCA WONNEGO:

★ kwiaty zawierają flawonoidy i olejek eteryczny

★ uspokajające (farnezol zawarty w olejki, którego jest 30-40%)
★ przeciwzapalne (farnezol, flawonoidy)
★ napotne
★ przeciwbakteryjne
★ rozkurczowe
★ obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
★ przy stanach zapalnych gardła – stosuje się płukanki z naparu 2-3 razy dziennie
★ tonik / napar – stosowany jest przy skórze trądzikowej, z wypryskami z bakteryjnymi stanami zapalnymi

SYROP Z KWIATÓW (PŁATKÓW) JAŚMINOWCA

Zależnie od preferencji i przeznaczenia – możemy go zrobić bardziej gęsty lub płynny. W przypadku syropu z płatków róży zależy mi zawsze, aby był gęsty ponieważ stosuję go do deserów i ciast. Syrop z jaśminowca przewidziany jest u mnie do herbatki więc dodaję więcej wody. Możemy zawsze zmienić plan podczas zagotowywania, ale musimy pamiętać, że podczas długiej obróbki termicznej możemy stracić niektóre właściwości.

SKŁADNIKI na syrop z jaśminowca

wersja dość płynna (ze zdjęć) / 8 małych słoiczków 80 ml

★ 100 gramów płatków jaśminowca z pręcikami i pyłkiem
★ 300 gramów cukru
★ 300 ml wody

wersją gęsta:

★ 100 gramów płatków z pręcikami i pyłkiem
★ 1 szklanka cukru – ok. 220 – 250 gramów
★ 100-150 ml wody

WYKONANIE:

★ Zbieramy kwiaty jaśminowca. I ile do herbatki możemy wykorzystać również pączki – tutaj potrzebujemy samych płatków, najlepiej z dużą ilością pyłku kwiatowego. Im więcej aromatycznego pyłku – tym nasz syrop będzie intensywniejszy w smaku i bardziej żółty.

★ Obrywamy same płatki (razem z pręcikami z pyłkiem), ważymy, umieszczamy w naczyniu.

★ Dodajemy cukier i wodę, gotujemy na małym ogniu ok. 15-30 minut.

★ W momencie, kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję, gorący przelewamy (najlepiej do małych) słoiczków, odstawiamy do góry dnem w celu zapasteryzowania. W syropie jest na dużo cukru więc nie musimy dodatkowo pasteryzować / naszym słoiczkom nic się nie stanie przez długie miesiące.

SYROP Z PŁATKÓW JAŚMINOWCA możemy wykorzystać do:
– osłodzenia herbaty (z forsycji, jaśminowca, klasycznych – czarnych, zielonych).
– lemoniad
– drinków
– aromatyzowania ciast
– aromatyzowania lub jako dodatek do deserów
– do przygotowania ciasta na naleśniki, gofry lub jako dodatek do nich (na wierzch)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×