HERBATA Z CYTRYNĄ I MIODEM – jak parzyć?

CZARNA HERBATA Z CYTRYNĄ I MIODEM – jak ją poprawnie przyrządzić? Czy miód traci właściwości w gorącej herbacie? Dlaczego ważne jest kiedy dodajemy plasterek cytryny lub wyciskamy ją do herbaty? 

Niby takie proste.. a jednak nie zawsze, nie wszyscy wiedzą lub pamiętają. 

3 zasady poprawnego parzenia czarnej herbaty z cytryną i miodem, aby była smaczna i zdrowa:

1. Miód pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości lecznicze, bakteriobójcze. Nie dzieje się to na szczęście natychmiast i nie całkowicie. Mimo wszystko, nie dodajemy go do wrzątku. Aby wykorzystać dobroczynne właściwości miodu, słódźmy ciepłe napoje w momencie gdy osiągną odpowiednią dla nas temperaturę i wypijmy w ciągu kilku – kilkunastu minut.

2. Również Witamina C zawarta w cytrynie nie lubi działania wysokiej temperatury, dlatego ją również należy dodać w momencie gdy herbata troszkę przestygnie.

3. Pamiętajmy również, aby dodawać cytrynę do herbaty bez fusów, zaparzoną w czajniczku, imbryczku lub w przypadku herbaty torebkowej – po wyjęciu torebki. Herbata w swoim składzie ma aluminium, które nie jest szkodliwe, ponieważ występuje w postaci trudno przyswajalnej. Zmienia się to po podaniu cytryny do herbaty z fusami lub niewyjętą torebką. Tworzy się wówczas cytrynian glinu, który odkłada się tkankach, m.in. w mózgu i jest szkodliwy dla organizmu. Po za tym dodanie lub wciśnięcie cytryny do herbaty świeżo zalanej wrzątkiem, spowoduje że ta się nie zaparzy.

Pamiętam jak Mój Dziadek parzył herbatę na małym sitku 🙂 Bardzo praktyczna metoda – z sitka łatwo wyrzucić fusy, czasami również łatwiej umyć sitko niż wymyślne zaparzacze 😉

A przy okazji herbaty, napoju tuż po wodzie, najczęściej wypijanego na świecie, zdrowego, nieodwadniającego, zawierającego liczne polifenole (przeciwutleniacze) kilka informacji…

Nalot  na herbacie –  może być wynikiem twardej wody, czyli wody niekorzystnej do parzenia jak również dużej ilości polifenoli, co akurat świadczy o wysokiej jakości herbaty.

Herbata zawiera kofeinę, działa ona jednak inaczej niż w kawie: przede wszystkim jest najbardziej aktywna w 3ciej minucie, później jej działanie słabnie.

Choć proces fermentacji zmienia kolor jak i właściwości herbat, czarna herbata jest równie zdrowa jak inne –  zielone, czerwone czy białe herbaty. W końcu powstają z tej samej rośliny..

FERMENTACJA HERBAT – czym się różni czarna herbata od innych herbat?

Czarna herbata to napar z liści i pączków z rośliny należącej do grupy camelia (Camellia), które poddawane są więdnięciu, skręcaniu, fermentacji i suszeniu. Zielona – nie poddawana jest fermentacji. Biała powstaje z młodych pączków, które nie zdążą się rozwinąć, a dodatkowo chroniona jest przed działaniem promieni słonecznych. Czerwona (pu-erh) poddawana jest dodatkowemu procesowi fermentacji i “leżakowaniu”. Ulung – czyli herbata niebieska lub turkusowa to herbata półfermentowana czyli poddawana krótkiej, tzw. lekkiej fermentacji.

Zdrowego parzenia Waszych Herbat 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×