CIASTECZKA SEROWE Z KASZĄ MANNĄ – pieczone.
Ciasteczka z białym serem kojarzą mi się zawsze z zapachem pomarańczy, aromatem cytrynowym lub rodzynkami. Jedno jest pewne jak ciasteczka serowe to słodkie, małe, okrągłe.. takie, po które ręka sama sięga. Ta wersja jest troszkę zmodyfikowana, z chrupiącą skórką i nutą cynamonu.. a po za tym pieczone. Robi się je błyskawicznie, a piecze szybciej niż smaży partię oponek serowych 🙂
Tak na prawdę na początku miały być ciasteczka z kaszy manny, później był pomysł na ciasteczka serowe. W rezultacie powstały nowe – pieczone ciasteczka serowe z kaszą manną 🙂
SKŁADNIKI NA ok. 25-30 ciasteczek (zależnie od wielkości):
200 gramów białego sera półtłustego, najlepiej lekko kwaśnego
100 gramów kaszy manny
100 gramów mąki pszennej
100 gramów cukru trzcinowego
1 całe jajko
50 gramów kandyzowanej skórki z pomarańczy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
do posypania na wierzch:
cukier trzcinowy, cynamon
WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, mieszamy, zagniatamy ciasto.
2. Ręcznie formujemy małe kuleczki, układamy na papierze lub macie do pieczenia, zachowując odstęp pomiędzy (ciasteczka troszkę urosną).
3. Posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem.
4. Pieczemy ok. 15 minut do zrumienienia skórki /180’C, termoobieg/.
Smacznego 🙂