gęsty SYROP Z PŁATKÓW RÓŻ – przepyszny dodatek do deserów, ciast, herbaty

Gęsty SYROP Z PŁATKÓW RÓŻ czyli kolejna propozycja z wykorzystaniem róży. Syrop jest bardzo słodki, bajecznie różowy, gęsty i ma mnóstwo możliwości wykorzystania (zależnie od potrzeby z płatkami lub jedynie gęsty syrop):

– do masy do ciast
– do deserów
– do dekoracji ciast
– do kremów do ciast (jako aromat i barwnik)
– do dekoracji budyni, panna cotty i innych kremowych smakołyków
– jako dodatek do napojów, lemoniad
– do herbaty zamiast miodu czy cukru
..a tak na prawdę jest przepyszny prosto ze słoiczka, cudownie słodki, pachnący i bajecznie różowy.

SKŁADNIKI na kilka małych słoiczków:

100 gramów płatków róż Rosa canina, najlepiej ciemnych – koloru fuksji lub jasno-różowych i ciemnych
1 szklanka wody
2 szklanki cukru

(propozycje można oczywiście zmienić, dać więcej wody lub mniej cukru – zmieni się wtedy słodycz syropu jak i konsystencja)

WYKONANIE:

1. Zbieramy płatki róż – same płatki, jeśli zerwiemy pączki – możemy je ususzyć i wykorzystać do czego innego (np. jako dodatek do herbaty lub do zrobienia aromatyzowanego miodu)

2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, zagotowujemy.

3. Dodajemy płatki róż, gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu.

4. Przelewamy do słoiczków (ja wlewam syrop razem z płatkami – są ciekawym elementem do dekoracji ciast i deserów). Przy tej ilości cukru nie musimy pasteryzować jeśli mamy zamiar zużyć syrop w przeciągu kilku tygodni, jeśli chcemy zostawić na dłużej – lepiej zapasteryzować metodą na mokro przez ok. 20 minut.

Smacznego 🙂

 

INNE PRZEPISY Z WYKORZYSTANIEM RÓŻY:
Konfitura z płatków róży

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *