ZUPA Z PIECZONYMI WARZYWAMI.
To niby tradycyjna, zwykła zupa, ale upieczone wcześniej warzywa dają o wiele więcej aromatów niż warzywa tylko gotowane. Jest aromatyczna, kolorowa, rozgrzewająca i wyjątkowa poprzez wcześniejsze pieczenie warzyw.
SKŁADNIKI:
mięso z kością
2 pietruszki
1/2 selera + zielenina
3 marchewki
3 malutkie pory lub 1 duży
woda
warzywa do pieczenia:
2-3 pomidory
1 mała cukinia
1-2 główki czosnku
1-2 cebule
2 średnie pory
olej
sól
pieprz
suszona pietruszka
lubczyk
czosnek niedźwiedzi
kiełbaski – opcjonalnie
WYKONANIE:
1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy bulion z mięsa, korzenia pietruszki, marchewki, selera, pora – gotujemy 1-1,5 h na małym ogniu.
2. Warzywa do pieczenia myjemy, kroimy: pomidory na ćwiartki lub ósemki, cukinie w dwucentymetrowe talarki, cebulę w ósemki lub talarki, pora na szerokie talarki, czosnek (w łupinie) przekrawamy w poprzek główki. Do pieczonych warzyw możemy dodać również czerwoną paprykę. Warzywa kładziemy na blachę lub brytfankę, podlewamy olejem, przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w piecu ok. 30 minut do zrumienienia warzyw, mieszając od czasu do czasu. Skórkę z pomidorów usuwamy po upieczeniu, schodzi bardzo łatwo.
3. Do gotowego bulionu dodajemy obrane, umyte, pokrojone ziemniaki. Dodajemy również upieczone warzywa, a dla tych, którzy lubią konkretne, mięsne zupy – kiełbaski (czytamy etykiety – zawartość mięsa musi być 97-99%) i gotujemy 20-25 minut.
4. Przyprawiamy, smakujemy 🙂 Pieczone warzywa nadają zupie dużo aromatów dlatego nie przyprawiamy z umiarem, aby podkreślić jedynie smak.
5. Podajemy gorącą, posypaną zieloną pietruszką.
Smacznego 🙂