.. bo kuchnia musi być kolorowa :)

ZUPA Z PIECZONYMI WARZYWAMI

ZUPA Z PIECZONYMI WARZYWAMI

ZUPA Z PIECZONYMI WARZYWAMI

To niby tradycyjna, zwykła zupa, ale upieczone wcześniej warzywa dają o wiele więcej aromatów niż warzywa tylko gotowane.

 

SKŁADNIKI:

mięso z kością
2 pietruszki
1/2 selera + zielenina
3 marchewki
3 malutkie pory lub 1 duży
woda
warzywa do pieczenia:
2-3 pomidory
1 mała cukinia
1-2 główki czosnku
1-2 cebule
2 średnie pory
olej

sól
pieprz
suszona pietruszka
lubczyk
czosnek niedźwiedzi

kiełbaski – opcjonalnie

 

WYKONANIE:

1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy bulion z mięsa, korzenia pietruszki, marchewki, selera, pora – gotujemy 1-1,5 h na małym ogniu.

2. Warzywa do pieczenia myjemy, kroimy: pomidory na ćwiartki lub ósemki, cukinie w dwucentymetrowe talarki, cebulę w ósemki lub talarki, pora na szerokie talarki, czosnek (w łupinie) przekrawamy w poprzek główki. Do pieczonych warzyw możemy dodać również czerwoną paprykę. Warzywa kładziemy na blachę lub brytfankę, podlewamy olejem, przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w piecu ok. 30 minut do zrumienienia warzyw, mieszając od czasu do czasu. Skórkę z pomidorów usuwamy po upieczeniu, schodzi bardzo łatwo.

3. Do gotowego bulionu dodajemy obrane, umyte, pokrojone ziemniaki. Dodajemy również upieczone warzywa, a dla tych, którzy lubią konkretne, mięsne zupy – kiełbaski (czytamy etykiety – zawartość mięsa musi być 97-99%) i gotujemy 20-25 minut.

4. Przyprawiamy, smakujemy 🙂 Pieczone warzywa nadają zupie dużo aromatów dlatego nie przyprawiamy z umiarem, aby podkreślić jedynie smak.

5. Podajemy gorącą, posypaną zieloną pietruszką.

 

Smacznego 🙂

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *