KRUPNIK na kurczaku

KRUPNIK na kurczaku.

Klasyczna, tradycyjna polska zupa czyli po prostu krupnik.
Można również wykonać na żeberkach (dłużej gotujemy wtedy bulion).
To prosta, szybka i lekka zupa która bardzo dobrze komponuje się w obiedzie dwudaniowym 🙂

 

SKŁADNIKI na krupnik:

1 udko z kurczaka (lub 300 gramów żeberek jeśli nie chcemy na mięsie drobiowym)
3 ziemniaki
3 marchewki
1 duża pietruszka
zielona pietruszka
1/3 pora
1/2 selera
ok. 100 gramów kaszy jęczmiennej

kilka suszonych grzybków

sól, pieprz
2-3 liście laurowe
ziele angielskie

 

WYKONANIE:

1. Mięso myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy ok 30 minut.

2. Po tym czasie zbieramy ewentualne “szumy”

3. Dodajemy umyte, obrane, pokrojone w drobną kostkę warzywa.
Pietruszkę i marchewkę możemy pokroić w cieniutkie paseczki lub zetrzeć na tarce.
Jeśli nie lubimy selera warto pokroić go na duże kawałki, aby je łatwo wyłowić 🙂
Dorzucamy suszone grzybki.

4. Po 10-15 minutach dodajemy kaszę jaglaną – przelicznik 1 płaska łyżka na porcję, ale wszystko zależy od preferencji. Na garnek 2-3 litrowy to ok. 100 gram.

5. Gotujemy jeszcze ok. 20 minut.

6. Dodajemy pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem.

7. Ugotowane udko wyjmujemy, mięso kroimy na kawałki i dodajemy do zupy.

 

Podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki.

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×