KRUPNIK na kurczaku.
Klasyczna, tradycyjna polska zupa czyli po prostu krupnik.
Można również wykonać na żeberkach (dłużej gotujemy wtedy bulion).
To prosta, szybka i lekka zupa która bardzo dobrze komponuje się w obiedzie dwudaniowym 🙂
SKŁADNIKI na krupnik:
1 udko z kurczaka (lub 300 gramów żeberek jeśli nie chcemy na mięsie drobiowym)
3 ziemniaki
3 marchewki
1 duża pietruszka
zielona pietruszka
1/3 pora
1/2 selera
ok. 100 gramów kaszy jęczmiennej
kilka suszonych grzybków
sól, pieprz
2-3 liście laurowe
ziele angielskie
WYKONANIE:
1. Mięso myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy ok 30 minut.
2. Po tym czasie zbieramy ewentualne “szumy”
3. Dodajemy umyte, obrane, pokrojone w drobną kostkę warzywa.
Pietruszkę i marchewkę możemy pokroić w cieniutkie paseczki lub zetrzeć na tarce.
Jeśli nie lubimy selera warto pokroić go na duże kawałki, aby je łatwo wyłowić 🙂
Dorzucamy suszone grzybki.
4. Po 10-15 minutach dodajemy kaszę jaglaną – przelicznik 1 płaska łyżka na porcję, ale wszystko zależy od preferencji. Na garnek 2-3 litrowy to ok. 100 gram.
5. Gotujemy jeszcze ok. 20 minut.
6. Dodajemy pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem.
7. Ugotowane udko wyjmujemy, mięso kroimy na kawałki i dodajemy do zupy.
Podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki.
Smacznego 🙂