PESTO Z RUKOLI.
Pesto to zielony sos pochodzący z Włoszech, tradycyjnie składający się z bazylii, oliwy, parmezanu, orzeszków piniowych i soli, serwowany zawsze zimny, najczęściej do pieczywa lub makaronów. Tradycyjne pesto możemy znaleźć w sklepach pod nazwą Pesto alla Genovese. W sprzedaży występuje również pesto czerwone, na bazie bazylii z dodatkiem suszonych pomidorów. Rukola
Jednak pesto może być również wykonane z innych warzyw liściastych.
Bardzo lubię i polecam – pesto z rukoli, roszponki i natki pietruszki, robione w różnych proporcjach, najlepiej z roślin własnego ogródka 🙂 Takie pesto jest delikatniejsze niż pesto tradycyjne, bardzo zdrowe (to między innymi duża dawka witaminy C i żelaza), nie wspominając już o samym zapachu uprażonych orzechów i nasiona słonecznika, rozgniatanych w moździerzu.. Pychota 🙂
SKŁADNIKI:
★ 50-70 gramów rukoli
★ kilka listków bazylii i kilka gałązek zielonej pietruszki (opcjonalnie)
★ 25 gramów orzechów włoskich
★ 25 gramów nasion słonecznika
★ oliwa z oliwek extra virgin lub olej z pestek winogron – 5 łyżek
★ sól do smaku
WYKONANIE:
1. Rukolę myjemy, odstawiamy na sitku oby woda ociekła.
2. Obieramy orzechy, prażymy na patelni razem z nasionami słonecznika. Należy pamiętać, aby słonecznik wrzucić na patelnię troszkę później niż orzechy, ponieważ prażą się szybciej. Uprażone nasiona słonecznika i orzechy możemy rozetrzeć w moździerzu lub zrobić to za pomocą blendera (punkt 3).
3. Do wysokiego naczynia wrzucamy zieleninę, wlewamy oliwę z oliwek lub olej z pestek winogron i miksujemy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta – dolewamy oliwy. Dorzucamy uprażone orzechy i nasiona słonecznika, blendujemy jeszcze chwilę, solimy do smaku.
Smacznego 🙂