HERBATA z suszonych kwiatów jaśminowca / jaśminowiec w kuchni cz.1

115

JAŚMINOWIEC W KUCHNI:
HERBATA z suszonych kwiatów jaśminowca
…a najlepiej i najsmaczniej: herbata z jaśminowca z dodatkiem syropu z jaśminowca!

To pierwszy z kilku wpisów o JAŚMINOWCU 🙂

JAŚMINOWIEC – silnie rosnący krzew z rodziny hortensjowatych, często niepoprawnie nazywany jaśminem. Kwitnie na przełomie maja i czerwca i w czerwcu (zależnie od miejsca i regionu), kwiaty mogą być pojedyncze lub podwójne. Pachnie – obłędnie i bardzo intensywnie, szczególnie, że kwitnie bardzo obficie. Jest łatwy w uprawie, rośnie na każdej glebie. Lubiący słońce jaśminowiec uprawiany jest w ogrodach, bardzo często występuje również w Polsce jako krzew dziko rosnący.

Najczęściej spotykanym gatunkiem jest JAŚMINOWIEC WONNY (łac. Philadelphus coronarius).

Mam również słoje słodko pachnące wspomnienia z dzieciństwa, kiedy mijałam krzew jaśminowca w drodze do lub ze szkoły. Moja Mama zawsze przechodząc obok mówiła „jak pięknie pachnie jaśminowiec”. Kiedy ma się rodziców Ogrodników – wiedzę, nazwy (polskie jak i łacińskie), charakterystykę rośliny, zastosowanie czy wymagania – zdobywa się nie wiadomo kiedy. Podczas dzieciństwa nauczyłam się mnóstwa rzeczy o roślinach, nie wiedząc, że to kompendium wiedzy rodem z SGGW, będzie tak bardzo przydatne w mojej kuchni. To na pewno miało ogromny wpływ na moje ogromne zamiłowanie wykorzystywania roślin i ich kwiatów podczas gotowania czy przyrządzania przetworów, naparów czy nalewek.

Czasem wydaje mi się, że te dziko rosnący gatunki są niekiedy niedoceniane i pomijane w domowych apteczkach czy kuchni (jak niedoceniane owoce mirabelki). A to wielki błąd – nie dość, że kwiatów są tysiące, pachnie genialnie to można go wykorzystać w kuchni na wiele sposobów: na herbaty, soki, syropy, konfitury w płatków, nalewki, likiery, do aromatyzowanie np. miodu. Kwiaty (oraz liście, które zawierają również lecznicze właściwości) możemy spożywać jak również robić z nich toniki czy okłady i stosować do przemywania, okładów czy płukanek.

Należy tylko zwrócić uwagę skąd zbieramy materiał na nasze przysmaki jak i do użytku zewnętrznego ponieważ jaśminowiec rośnie na prawdę wszędzie 🙂

WŁAŚCIWOŚCI JAŚMINOWCA WONNEGO:

★ kwiaty zawierają flawonoidy i olejek eteryczny

★ uspokajające (farnezol zawarty w olejki, którego jest 30-40%)
★ przeciwzapalne (farnezol, flawonoidy)
★ napotne
★ przeciwbakteryjne
★ rozkurczowe
★ obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
★ przy stanach zapalnych gardła – stosuje się płukanki z naparu 2-3 razy dziennie
★ tonik / napar – stosowany jest przy skórze trądzikowej, z wypryskami z bakteryjnymi stanami zapalnymi

Napar z kwiatów jaśminowca ma podobne właściwości do naporu z kwiatów lipy.

HERBATA Z SUSZONYCH KWIATÓW JAŚMINOWCA

Herbata, a poprawnie nazywając – napar* – banalnie prosty do wykonania:

Zbieramy kwiaty i/lub pączki, starając się, aby nie obsypać aromatycznego pyłku na pręcikach.

Suszymy – kwiaty są delikatne więc powinno zająć to ok. 1 dnia. Najlepiej materiał wyłożyć na papier i dać kwiatom samym wyschnąć, bez użycia piecyka czy suszarki. W włączonym termoobiegiem możemy jedynie stracić nasz cenny pyłek przez podmuch powietrza.

Przygotowujemy napar – umieszczamy garstkę suszu w filiżance i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na kilka- kilkanaście minut pod przykryciem. Podczas parzenia ususzona pączki „rozkwitają”, co przepięknie wygląda w filiżance.

Napar jest bardzo aromatyczny, kwiatowy i słodkawy.

W razie potrzeby słodzimy: cukrem, miodem, miodem aromatyzowanym pączkami jaśminowca (wpis w przygotowaniu), syropem z płatków jaśminowca (wpis w przygotowaniu).

Taki napar możemy również wykonać na mleku.

Na zdrowie!

RÓŻNICE MIĘDZY NAPAREM, ODWAREM, WYWAREM, MACERATEM

NAPAR – surowiec zalewamy gorącą wodą odstawiamy do naparzenia ok. 15 minut pod przykryciem
ODWAR – surowiec zalewamy zimną wodą* i gotujemy 5-30 minut (zależnie od surowca) pod przykryciem
WYWAR (WYCIĄG) – surowiec zalewamy gorącą wodą i gotujemy 5-30 minut (zależnie od surowca) pod przykryciem
MACERAT – surowiec zalewamy zimną wodą* lub olejem i odstawiamy na kilka godzin – kilku dni. Maceraty stosuje się
NALEW – surowiec zalewamy alkoholem 40-85% czyli zimnym płynem i odstawiamy na określony czas

*zimna woda = temperatura pokojowa

Jeśli nie macie u siebie w ogródku jaśminowca, polecam wyjątkową i baaardzo aromatyczną zieloną herbatę, którą można kupić w sklepie Kameleona:

Jeśli mamy ususzone kwiaty, paczki, płatki jaśminowca, możemy stworzyć swoje herbaciane kompozycje bazując na naturalnych, zielonych / czarnych herbatach:

Dodaj komentarz

Close
error: