zdrowy i pyszny SOK Z POKRZYWY z cytryną i cukrem trzcinowym w słoiku (pasteryzowany)

Zdrowy i pyszny SOK Z POKRZYWY z cytryną i cukrem trzcinowym w słoiku (pasteryzowany). Zawsze wydawało mi się, że sok z pokrzywy musi być niejaki.. I oczywiście tak jest jeśli go odpowiednio nie doprawimy. Dodanie cytryny i cukru trzcinowego (ewentualnie miodu) powoduje, że sok jest pyszny i można go pić zarówno dla zdrowia jak i przyjemności! Sok z pokrzywy bez dodatków smakuje.. trawiasto.. raczej nijak, ale na pewno nie jest to koktajl, który piłoby się z przyjemnością, no chyba, że jest się królikiem 😉

Najlepsze do przygotowania zdrowego soku z pokrzyw są młode liście, najlepiej wiosenne. Jeśli chcecie wypróbować smak i zbawienne dla organizmu właściwości oraz powiększyć domową, naturalną apteczkę – do dzieła! A tak na prawdę na początek to na spacer! Koniecznie z rękawiczkami ochronnymi, w miejsce odległe od spalin..

 

Pokrzywa jest bardzo zdrowa, zawiera wiele cennych minerałów i witamin: witaminę A, B2, C, E, K, flawonoidy, żelazo, magnez, wapń i krzem.

WŁAŚCIWOŚCI SOKU Z POKRZYWY:

  • zapobiega infekcjom, wzmacnia układ odpornościowy

  • ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne

  • wzmacnia organizm, dodaje energii

  • to środek w walce z anemią (zawiera żelazo)

  • obniża cholesterol (za sprawą steroli roślinnych)

  • obniża poziom cukru we krwi (dlatego też niewskazany jest dla cukrzyków)

  • pomaga oczyścić organizm z toksyn

  • oczyszcza wątrobę, nerki

  • reguluje procesy trawienne

  • ma właściwości moczopędne, usuwa nadmiar wody w organizmie

  • pozytywnie wpływa na cerę, włosy, paznokcie i problemy skórne

  • poprawia apetyt

  • jest antyoksydantem (walczy z wolnymi rodnikami w organizmie)

  • ma pozytywny wpływ na pracę trzustki i śledziony oraz na układ kostny

    Nic tylko przygotować i pić!
    Z pokrzywy można również przygotowywać różne maseczki, wyciągi, kremy, jak również nalewki. Można także używać w kuchni podobnie jak szpinaku (jako farsz do naleśników), dodać do zupy czy też zrobić pesto z pokrzywy. O tym – w innym wpisie, który zapewne już niebawem 🙂

    UWAGA (jako, że sok jest na prawdę baaardzo, bardzo dobry ta informacja jest dość ważna) – zalecana dawka soku z pokrzywy to ok. 10–20 ml na dobę, w przypadku anemii – 30 ml. Ten ma dodatkowo sok z cytryny i cukier trzcinowy więc można do ok. 30 ml na dobę 🙂

 

 

SKŁADNIKI na 7 słoiczków po 150 ml (około 1 litr)

300 gramów młodych listków pokrzywy, najlepiej zbieranych z górnych części rośliny
600 ml wody
100 gramów cukru trzcinowego lub miodu (u mnie cukier)
4 cytryny na ok. 100-120 ml soku

WYKONANIE:

1. Zbieramy pokrzywę – same górne, młode listki.

2. Warzymy, myjemy.

3. Partiami wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Jeśli blender ma problem z rozdrobnieniem dużych liści – można je wcześniej pociąć na mniejsze kawałki.

4. Pokrzywę zalewamy wodą i ostawiamy na kilka godzin do macerowania.

5. Po 4-5 godzinach odciskamy sok – najlepiej za pomocą prasy do owoców, jeśli nie posiadamy: gazy i rąk.

6. Do zlanego soku (kolor – bardzo ciemny zielony) dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy aby cukier się rozpuścił. W tym momencie sok nabiera ładniejszego, zielonkawego koloru 🙂

7. Przelewamy do małych słoiczków (małych ponieważ dzienna dawka spożycia to do ok. 30 ml), pasteryzujemy metodą “na mokro” – w garnku przez ok. 15-20 minut. Podczas pasteryzowania zmieni się kolor soku z pokrzywy oraz jego konsystencja – będzie ciemny przejrzysty, brązowo-złoty i wytrąci się naturalny osad. Przed spożyciem należy wstrząsnąć lub rozmieszać.
U mnie tego osadu jest na prawdę sporo ponieważ pokrzywa została przeciśnięta przez prasę i zostały mi tylko suche wiórki. Im bardziej odciśniemy – tym osadu będzie więcej.

 

PASTERYZACJA SOKU Z POKRZYWY A WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE.
Jak wiadomo poddawanie wysokiej temperaturze powoduje obniżenie właściwości, jednakże przeprowadzone badania wykazały, że strata witamin i minerałów jest w tym przypadku niewielka.

Inną metodą zrobienia soku “na zapas” to zamrożenie zamiast pasteryzacji, najlepiej w małych pojemniczkach lub też w woreczkach od lodów. Po rozmrożeniu nie należy soku przetrzymywać tylko od razu spożyć.

 

Bez pasteryzowania sok, przetrzymywany w lodówce, nadaje się do spożycia przez kilka dni.
Jeśli nie chcemy pasteryzować warto dodać miód zamiast cukru trzcinowego, będzie jeszcze zdrowszy!

Powodzenia w zrywaniu (koniecznie w rękawiczkach!) i na zdrowie!

PO PASTERYZACJI:

 

 

PODOBNE PRZEPISY:

MIODEK Z MNISZKA LEKARSKIEGO

Jemy chwasty 2019

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *