SERNIK – idealny i najprostszy

SERNIK – najprostszy, tradycyjny, z sera z kubełka i mascarpone. Jest bardzo prosty do wykonania ale oczywiście jak każdy sernik – długo się piecze. Wg mnie to przepis idealny – nie za słodki, idealnie się piecze, pięknie tężeje.. no i oczywiście z nutą pomarańczy. Do tego domowa polewa, która przepięknie rozprowadza się na cieście, z której można uzyskać pięknie udekorowane boczki, która bardzo długo nie zastyga.

 

 

SKŁADNIKI na tortownicę 24-26 cm

1 kg sera twarogowego (mielonego lub z kubełka)
250 gramów mascarpone
200 ml śmietany 36%
(dobrze, jeśli śmietana lub mascarpone jest lekko kwaśny lub blisko końca terminu podanego do spożycia)
350 gramów cukru
200 gramów mąki pszennej
50 gramów kandyzowanej skórki pomarańczy (jeśli jest sucha, przy wilgotnej – do 100 gram)
8 małych jajek lub 6-7 większych

POLEWA:

50 gramów masła
50 gramów śmietany
50 gramów cukru
20 gramów kakao (4 łyżeczki)
2 łyżki mleka

możemy również sernik udekorować rozpuszczoną czekoladą – deserową, gorzką lub białą, cukrem pudrem lub inną polewą, którą lubimy i mamy sprawdzony przepis.

OPCJONALNIE:

zamiast kandyzowanej skórki pomarańczy możemy dodać rodzynki (lekko namoczone w gorącej wodzie)
możemy dodać aromatów – waniliowych, cytrynowych, wg uznania

WYKONANIE:

1. Jeśli mamy domową kandyzowaną skórkę pomarańczy, która jest dość sucha – zalewamy ją wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut, zlewamy wodę.

2. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji (pomijam skórkę pomarańczy).

3. Przelewamy na foremki – jeśli jest dobra jakościowo nie musimy natłuszczać, jeśli przywiera – natłuszczonej, obsypanej kaszą manną.
Na dno wkładamy folię aluminiową do pieczenia, ułatwi nam to wyjmowanie.

4. Pieczemy: 15 minut w temperaturze 170-180’C, następne 1,5 h w temperaturze 120-130’C (cały czas z włączonym termoobiegiem). Podczas pieczenia sernik urośnie, ale spokojnie – nic nie robimy.

5. Pozostawiamy do wystygnięcia w piecu.

6. Wyjmujemy z foremki koniecznie po wystudzeniu!  Najlepiej tak po 2-3 godzinach.

7. POLEWA – wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i zagotowujemy, trzymamy na ogniu ok. 1-2 minuty do lekkiego zagęszczenia. Polewamy jak lekko przestygnie.

Smacznego 🙂

 

KILKA WAŻNYCH RZECZY O SERNIKU, aby wyszedł pyszny i pięknie wypieczony:
– masę miksujemy tylko do uzyskania jednolitej konsystencji
– używamy najlepiej wiejskich jajek
– pilnujemy czasu pieczenia i obniżenia temperatury
– cierpliwie czekamy aż wystygnie, inaczej nie uzyska stabilnej formy i popsujemy podczas wyjmowania

 

Przepis na SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
na kruchym spodzie (na mała foremkę o średnicy 16 cm):

Przepis, w który nie miksujemy wszystkiego razem, tylko wbijamy powoli jajka i pozostała składniki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *