SERNIK DWUKOLOROWY z gorzką czekoladą

SERNIK DWUKOLOROWY z gorzką czekoladą na kruchym spodzie.

SERNIK DWUKOLOROWY na kruchym, jasnym spodzie, masa serowa z dodatkiem gorzkiej czekolady, a ciasto polane domową polewą. Czyli mała wariacja na temat klasycznego sernika. Gorzka czekolada sprawia, że ciasto jest mniej słodkie i bardziej wytrawne. 

 

SKŁADNIKI:

na małą foremkę o średnicy 16 cm

CIASTO KRUCHE na spód:
150 gramów mąki
100 gramów masła
1 małe żółtko
3 łyżeczki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany lub wody

MASA SEROWA:
460 gramów twarogu półtłustego
4 średnie jajka
8 łyżek cukru pudru
2 bardzo płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
100 gramów gorzkiej czekolady 90%

POLEWA:
50 gramów masła
5 łyżek cukru
2 łyżki mleka
2 łyżeczki kakao

 

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy (nienatłuszczoną) foremkę. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i uformować spód – nie musi być równy, mogą być fale, które będą komponowały się z jasnymi i ciemnymi paskami masy serowej. Do momentu gdy masa na sernik nie jest gotowa – spód trzymamy w lodówce.

3. Gorzką czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną czyli: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki, umieszczamy nad garnkiem z parującą wodą (ja wstawiam na rondelek z ok. 2-3 cm wody, włączam gaz, mieszam od czasu do czasu).

4. MASA SEROWA. Ser twarogowy mielimy lub mocno blendujemy do momentu uzyskania kremowego sera. Możemy również zmielić, choć blendowanie na prawdę się sprawdza i jest szybsze. Do 2 oddzielnych misek wkładamy: po połowie sera, po 2 całe jajka – ale powoli. Najpierw wbijamy pierwsze i miksujemy, następnie drugie i miksujemy do momentu uzyskania puszystej masy.

5. Do pierwszej miski dodajemy 6 łyżek cukru pudru i 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, do drugiej 2 łyżki cukru pudru, rozpuszczoną czekoladę i 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. Miksujemy, cały czas w oddzielnych miseczkach. Biała masa będzie rzadsza niż ciemna.

6. Masy serowe wylewamy na kruchy, nieupieczony spód – partiami, najpierw ciemną, później jasną, ciemną, jasną i tak na przemian do wykorzystania całości.

7. Tortownicę z zewnątrz owijamy szczelnie folią aluminiową i umieszczamy w większym naczyniu, do którego wlewamy wodę (na ok. 1/2 wysokości naszej tortownicy).

8. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 160’C, z włączonym termoobiegiem, na środkowej półce. Góra sernika powinna lekko zbrązowieć. Podczas pieczenia ciasto troszkę urośnie i będzie taki “brzuszek” na górze, ale po ostudzeniu opadnie i będzie płaski.

9. Po upieczeniu zostawiamy w foremce do wystygnięcia.

10. Składniki na polewę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia, polewamy ciasto.

 

Smacznego 🙂


Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

 

Przepis na sernik z białą czekoladą na ciemnym, kruchym spodzie:

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×