KETCHUPOWE TARTELETKI z WARZYWAMI.
Łatwe i dość szybkie (pomijając chłodzenie ciasta), warzywne przekąski.
Idealne na imprezę.. tarteletki wyjątkowo aromatyczne i kolorowe 🙂
SKŁADNIKI NA TARTELETKI:
200 gramów mąki pszennej
100 gramów masła
50 gramów ketchupu
1 żółtko
szczypta soli
pieprz
gałka muszkatołowa
słodka, wędzona papryka lub szczypta czerwonego barwnika
FARSZ:
12 pieczarek
papryka czerwona
puszka kukurydzy
3 średnie jajka
200 ml śmietany 30 lub 36%
6 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, oregano, słodka papryka, chili
ketchup na wierzch
WYKONANIE:
1. CIASTO TARTELETKI. Do miseczki wsypujemy mąkę, pokrojone w kostkę lub starte na tarce zimne mas³o, żółtko, ketchup, sól, gałkę muszkatołową i zagniatamy ciasto. Po połączeniu się wszystkich składników ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy dużą ilość słodkiej papryki lub szczyptę barwnika. Będziemy mieli kruche ciasto jaśniejsze i ciemniejsze. Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Przy wyrabianiu ciasta – pamiętamy, że należy to zrobić jak najszybciej i jak najkrócej ogrzewać ciasto.
2. FARSZ. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w talarki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 5-10 minut. Mieszamy kukurydzę, odsączone pieczarki, paprykę pokrojoną w kostkę lub w talarki jeśli używamy spiczastą paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką paprykę. Odstawiamy na bok.
3. Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy. Wykrawamy gwiazdki, które kładziemy na spód i boki foremek, zakrywamy drugim kolorem ciasta. Pieczemy w piecyku przez około 10 minut, w temperaturze 180’C z włączonym termoobiegiem. Aby tarteletki nie wybrzuszyły się – wykładamy je przed pieczeniem folią do pieczenia i obciążamy grochem, przeznaczonym tylko do tego celu.
Jeśli tarteletki szykujemy na wizytę gości i chcemy podać je ciepłe – w tym momencie możemy zostawić tarteletki do czasu przybycia zaproszonych osób i szybko dokończyć je podczas imprezy 🙂 Dokończenie to tylko kilka minut + pieczenie 🙂
4. Po lekkim zrumienieniu tarteletek wyjmujemy groch i folię, a wkładamy przyprawione warzywa – pieczarki z kukurydzą i papryką.
5. Całe jajka mieszamy ze śmietanę za pomocą widelca i zalewamy każdą tarteletkę. Na wierzch kładziemy połowę pomidorka koktajlowego, posypujemy oregano. Pieczemy ok. 10-12 minut do momentu ścięcia się śmietany i zrumienienia tarteletek.
6. Podajemy na ciepło lub zimno z dodatkiem ketchupu 🙂
Jeśli mocno przyprawiliśmy warzywa – nie musimy przyprawiać sosu, którym zalewamy warzywa.
Smacznego 🙂