CIASTO W KROPKI, rolada biało-czerwona

CIASTO W KROPKI, rolada biało-czerwona.

Prosta a wyjątkowa, kolorowa i urocza biało-czerwona rolada z dżemem truskawkowym 🙂 Lekka i nieprzesłodzona 🙂
Nie ukrywam, że jest przy niej troszkę zachodu, ale dla efektu – warto!
Takie ciasto kojarzy mi się z Walentynkami lub dziecięcą imprezą – jest delikatne, słodkie, na biszkopcie.. i bajecznie wygląda!

CZERWONE CIASTO:

30 gramów masła
30 gramów cukru pudru
30 gramów mąki
1 białko jajka
barwnik spożywczy

JASNE CIASTO:

100 gramów mąki pszennej
100 gramów cukru pudru
4 jajka

DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:

100 ml wody
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/4 pomarańczy

+ dżem truskawkowy Łowicz

 

WYKONANIE:

1. CZERWONE CIASTO. W rondelku rozpuszczamy masło. W miseczce łączymy cukier puder, mąkę, białko, barwnik. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy rozpuszczone masło. Tak przygotowane ciasto “kropkujemy” za pomocą łyżeczki lub strzykawki na silikonowej macie. Matę wkładamy do prostokątnej foremki do pieczenia. Mata musi być takiej samej wielkości co brytfanka, najlepiej prostokątna i duża. Odstawiamy do lodówki na 20-40 minut.

2. JASNE CIASTO. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i 2 całymi jajkami oraz 2 żółtkami, możemy to zrobić za pomocą miksera lub łyżką.

3. Białka ubijamy na sztywną pianę (dodając szczyptę soli piana ubije nam się szybciej). Pianę delikatnie przekładamy do pierwszej miseczki i mieszamy.

4. Wyjmujemy foremkę z matą i czerwonymi kropeczkami. Nakładamy warstwę białego ciasta na całą powierzchnię. Pieczemy ok. 12 minut w piecyku, z włączonym termoobiegiem, w temperaturze 160’C.

5. Po upieczeniu, ciepłe ciasto wyjmujemy i nasączamy wodą z sokiem z cytrusów (lub z dodatkiem alkoholu jeśli ciasta nie będą jadły dzieci). Nakładamy cienką warstwę dżemu i bardzo powoli rolujemy. Pomocna przy zwijaniu będzie folia aluminiowa spożywcza, w której możemy zostawić ciasto do wystygnięcia. Bardzo ważne, aby uformować ciasto zanim ostygnie i straci swoją elastyczność.

Smacznego 🙂

Jeśli ciasto robimy na wizytę gości – najlepiej zrobić ją dzień wcześniej i przechować w chłodnym miejscu. Najsmaczniejsza jest jak się “przegryzie”, choć to dziwne stwierdzenie przy roladzie..  Szczelnie zawinięta w folię, dobrze się skleja, łatwiej ją pokroić, ciasto nasiąka minimalnie dżemem (mimo iż jest już nasączone wcześniej sokiem z cytrusów z wodą) i jest idealne do podania 🙂

 

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki

Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×