RÓŻOWY HUMMUS czyli hummus z pieczonym buraczkiem.
To prosta pasta do pieczywa w swojej bajkowo różowej wersji czyli z pieczonym buraczkiem. Pożywna, prosta do zrobienia ale przygotowanie jest dość długie (ugotowanie ciecierzycy, upieczenie buraczka). Sposób na urozmaicenie codziennych kanapek, na wprowadzenie koloru i cudownego smaku na stół.
SKŁADNIKI:
200 gramów ugotowanej ciecierzycy (zwanej również cieciorką lub grochem włoskim)
60-80 gramów upieczonego buraka (1 szt)
8 łyżeczek białego sezamu
8 łyżeczek oliwy
woda
sok z cytryny
2-3 ząbki czosnku
sól
oliwa z oliwek extra Virgin do polania na koniec
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciecierzycę moczymy przez 12-24 godziny, po tym czasie wodę wylewamy.
2. Następnie ziarna gotujemy w wodzie przez ok. 1,5-2 godziny, aby stały się miękkie.
Przygotowanie trwa długo, warto zrobić większą porcję, którą można zamrozić na następny hummus 🙂
3. Buraczka myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piecu przez ok. 30-60 minut, zależnie od wielkości buraka oraz temperatury. Młode buraczki potrzebują zaledwie 20-30 minut w piecu, większe i starsze – nawet do godziny. Najlepiej buraka upiec przy okazji innych wypieków aby nie rozpalać piecyka tylko dla jednej sztuki 🙂 Temperatura pieczenia – między 140 a 180’C.
4. W młynku mielimy sezam. Jest to oleiste nasiono dlatego powinna nam wyjść od razu pasta – dośc sucha, ale pasta.
5. Do miski blendera wkładamy zmielony sezam, dolewamy oliwę i mieszamy. Wsypujemy ugotowaną ciecierzycę oraz rukolę, dodajemy wyciśnięty czosnek, sok z 1/4 cytryny, szczyptę soli, dolewamy kilka łyżek wody i miksujemy na jednolitą masę.
Jeśli pasta jest za sucha – dodajemy jedynie wodę i ponownie miksujemy.
6. Wierzch gotowego hummusu wlewamy oliwą.
Smacznego 🙂
Z 500 gram ziaren ciecieczycy, po ugotowaniu, będziemy mieli ok. 1100 gram ugotowanej.