BABECZKI KEKSOWE.
Słodkie, delikatne babeczki z dużą ilością bakalii. Są pyszne zarówno od razu wyjęte z pieca jak również na drugi czy trzeci dzień.. jak to ciasto keksowe – długo pozostaje świeże.
Do ciasta możemy kupić gotową mieszankę bakalii lub też skomponować ją samemu z tego co lubimy najbardziej: rodzynek, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczy, kandyzowanych ananasów, można również dodać orzechy, skórkę z cytryny czy też aromat.

SKŁADNIKI na ok. 20 większych (średnica 8 cm) i 20 mini babeczek (średnicy 4 cm)
★ 200 gramów masła (miękkiego)
★ 4 jajka (oddzielnie żółta i białka)
★ 150 gramów cukru
★ 200 gramów mąki
★ 3 łyżki mąki do oprószenia bakalii*
★ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
★ 400 gramów bakalii (najlepiej mieszanka z rodzynkami, daktylami, suszonymi ananasami, kandyzowaną skórką pomarańczy)
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
1. Masło umieszczamy w misce miksera, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Masło powinno być miękkie, jeśli będzie twarde mikser zacznie nam wariować i odbijać się o zmrożone masło. Uda się, ale po co się męczyć.
2. Następnie dodajemy stopniowo po 1 żółtku i cały czas miksujemy. Dodajemy następne jak poprzednie będzie już dobrze połączone (ok. minuty miksowania).
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy do masy (można całość wsypać na raz), miksujemy tylko do połączenia się składników.
4. W oddzielnej miseczce ubijamy na sztywno białka jajek. Możemy dodać odrobinę soli, aby lepiej się ubijały. Ubitą pianę dodajemy do masy głównej, delikatnie i powoli mieszamy łyżką lub szpatułką.

5. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy.
* Aby bakalie nie opadły na dno ciasta warto je sparzyć wrzątkiem (1-2 minuty albo przynajmniej przelać wrzątkiem), po czym oprószyć mąką i dopiero dodać do masy.


6. Ciasto wykładamy do kokilek na babeczki – po 1 dużej łyżce do większych i po 1 niepełnej łyżeczce do małych. Musimy pamiętać, że ciasto wyrośnie dlatego nakładamy do ok. 2/3 wysokości. Lepiej troszkę mniej niż więcej.

7. Pieczemy w piecu rozgrzanym do ok. 160’C, z włączonym termoobiegiem przez: małe – 12 minut, większe – 18-20 minut.

8. Po upieczeniu i wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.






Smacznego 🙂
