MIÓD AROMATYZOWANY PĄCZKAMI JAŚMINOWCA / jaśminowiec w kuchni

47

JAŚMINOWIEC W KUCHNI cz 3. – MIÓD AROMATYZOWANY PĄCZKAMI JAŚMINOWCA

Była już herbatka z suszonych kwiatów jaśminowca oraz przepyszny, aromatyczny syrop do herbaty, deserów czy ciast.. czas na dalsze wykorzystanie tej wonnej rośliny.

JAŚMINOWIEC WONNY (łac. Philadelphus coronarius) – czyli najpopularniejszy w Polsce:
– rośnie do ok. 3 metrów
– roślina niewymagająca
– hodowana w ogrodach jak i dziko rosnąca
– kwitnie w czerwcu / na przełomie maja i czerwca
– kwitnie bardzo obficie
– kwiatki są białe, 4 płatkowe z licznymi pręcikami z pyłkiem
– kwiaty i liście można stosować w kuchni – zewnętrznie i wewnętrznie czyli zjeść lub wypić 🙂
Możemy przygotować: soki, syropy, herbaty, marmolady i konfitury (jeśli mamy cierpliwość), nalewki, likiery

WŁAŚCIWOŚCI JAŚMINOWCA WONNEGO:

★ kwiaty zawierają flawonoidy i olejek eteryczny

★ uspokajające (farnezol zawarty w olejki, którego jest 30-40%)
★ przeciwzapalne (farnezol, flawonoidy)
★ napotne
★ przeciwbakteryjne
★ rozkurczowe
★ obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
★ przy stanach zapalnych gardła – stosuje się płukanki z naparu 2-3 razy dziennie
★ tonik / napar – stosowany jest przy skórze trądzikowej, z wypryskami z bakteryjnymi stanami zapalnymi

Jak już uzbieraliśmy materiał – oczywiście z terenu niezanieczyszczonego, oddalonego od pryskanych upraw, część ususzyliśmy na herbatkę, zrobiliśmy syrop lub nalewkę (przepis niebawem) możemy również pokusić się o miód aromatyzowany pączkami jaśminowca.

MIÓD AROMATYZOWANY PĄCZKAMI JAŚMINOWCA

To propozycja dla Miłośników miodu.. Taki aromatyzowany jest przepyszny.. możemy go użyć zarówno do chałki z masłem jak i deserów, naleśników, gofrów czy ciast. I oczywiście do herbaty z jaśminowca czy też nalewki – aby jeszcze bardziej wzmocnić smak i aromat.

Do aromatyzowania miodu wybieramy najlepszej jakości, zdrowe pączki. Nie polecam używać płatków ponieważ nie można ich później wybrać ze słoika – chyba, że robimy to w sposób zamierzony, aby zjeść z płatkami.

SKŁADNIKI:

★ miód wielokwiatowy – u mnie pół słoiczka
★ pączki jaśminowca – np. 2 garstki
ilości są wg uznania

WYKONANIE:

★ Jeśli nasz miód nie jest płynny to koniecznie, a jeśli jest lekko płyny to i tak jest wskazane (wtedy miód lepiej się aromatyzuje) – podgrzewamy słoik miodu w gorącej wodzie. Do naczynia wlewamy gorącą wodę i umieszczamy w nim słoik z miodem. Wystarczy nam temperatura ok. 80’C i kilka minut. Miód w słoiku i tak nie uzyska takiej temperatury, co byłoby nawet niewskazane ponieważ miód w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości, a nie o to nam chodzi! Czekamy aż miód się lekko rozpuści. Nie musi być płynny jak świeżo zlewany miód, wystarczy konsystencja półpłynna aby wmieszać pączki.

★ Jeszcze do takiego lekko ciepłego miodu – wsypujemy pączki jaśminowca i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka dni.

MIÓD jaśminowy MOŻEMY WYKORZYSTAĆ do:
– kanapek
– deserów
– herbaty
– drinków, lemoniad
– twarożku
– naleśników, gofrów
– nalewek

W podobny sposób, dodając pączki kwiatów, możemy wykonać inne smakowe miody. Musimy pamiętać tylko aby kwiaty były jadalne, a najlepiej jak będą bardzo wonne. Jeśli nie wiemy jakie to kwiaty – najłatwiej przypomnieć sobie jakie naturalne olejki eteryczne są w sprzedaży. I oczywiście przemyśleć czy dany smak będzie odpowiadał nam w kuchni. Może to być lawenda, róża, nawet magnolia. Przy pączkach jaśminowca w prosty sposób możemy miód aromatyzować jak i usunąć później pączki kwiatów, jeśli nie chcemy ich zjeść (zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy są przekonani do jadania kwiatów). Przy kwiatostanach lawendy jest to już trudniejsze.
A oprócz pączków kwiatów – możemy dodać goździki, cynamon, bakalie czy orzechy 🙂

Dodaj komentarz

Close
error: