LEMON CURD – angielski krem cytrynowy

LEMON CURD – angielski, aksamitny, oryginalny i niepowatrzalnie pyszny krem cytrynowy.

Angielski przysmak, który kojarzy mi się z Dublinem, ponieważ tam pierwszy raz go spróbowałam i od razu się zakochałam. Nie lubię tłumaczyć tej nazwy.. bo jak brzmi “masło cytrynowe” czy też “cytrynowy twaróg”? Pizza przyjęła się na całym świecie pod oryginalną nazwą, podobnie jak spaghetti czy ser feta. Uważam, że nie powinno tłumaczyć się takich potraw i składników na inne języki, bo tracą na oryginalności 😉 Brytyjczycy są dumni ze swojego przysmaku i chcieliby aby nazywano go “lemon curd”, podobnie jak my lubimy słowo “pierogi” wypowiadane przez cudzoziemców, a nie “dumplings”.

Lemon curd znany był już w na przełomie XIX i XX wieku. Podawany był z chlebem lub bułeczkami do herbaty jak konfitura oraz używany jako nadzienie do ciast i ciasteczek.. To cudownie aksamitna pasta/krem, kwaśna i słodka zarazem.. Coś w czym można się zakochać jak Miś Puchatek zakochał się w swoim miodziku 🙂

SKŁADNIKI:

150 gramów masła
100 gramów miodu lub cukru (oryginalna wersja) / wolę i polecam oczywiście użyć miód wielokwiatowy 🙂
4 żółtka
200 ml soku z cytryny (wyciskając wyciskarką do soków – 2 cytryny, ręcznie 2-3)

Masło oraz żółtka najlepiej jak będą miały temperaturę pokojową.

WYKONANIE:

1. Masło umieszczamy w małym garnku lub miseczce, którą będziemy mogli postawić później nad parującą wodą.

2. Dodajemy miód i miksujemy na jednolitą masę.

3. Stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy.

4. Powoli wlewamy sok z cytryny (powoli, aby nie chlapać 🙂 ) i miksujemy.

5. Miseczkę umieszczamy w większym garnku z gotującą się wodą, tak aby dno górnego naczynia było nad parą. Mieszamy i cierpliwie czekamy aż nasz lemon curd zgęstnieje. Cierpliwości – powinno to potrwać około 10-15 minut. Konsystencja, która jeszcze stężeje podczas studzenia, powinna być podobna do budyniu.

6. Przelewamy do słoiczków, odstawiamy do wystygnięcia. Chłodny curd wstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego 🙂

Lemon curd można przechowywać w lodówce do 2 tygodni, ale oczywiście najlepiej smakuje świeżo zrobione 🙂

W niektórych przepisach na lemon curd wykorzystuje się całe jajka, niektórzy dodają masło czy też dorzucają startą skórkę z cytryny.. Sposobów na zrobienie lemon curd jest na pewno wiele – można zacząć od ubicia jajek, ale można również od razu połączyć masło z żółtkami.. Najważniejsza jest aksamitna konsystencja i zrównoważenie smaku słodkiego z kwaśnym 🙂 Krem cytrynowy może mieć różny odcień – zależnie od użytych żółtek. I wbrew pozorom, nie te pomarańczowe są najzdrowsze.. Te pomarańczowe lub ciemnożółte to najczęściej “sklepowe” jajka, z chowu klatkowego gdzie do karmy dodaje się syntetyczne barwniki odpowiedzialne za ten kolor.

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×