Tarta z masą kajmakową z mascarpone

TARTA Z MASĄ KAJMAKOWĄ Z MASCARPONE czyli szybka i słodka tarta, jednakże mniej słodka niż jedynie z masą kajmakową.

To kolejna wariacja na temat tarty oraz mascarpone i masy krówkowej.. powstała z zamiłowania do tart, do słodkiego kawałka do kawy oraz dzięki oczekiwaniom Gości na coraz to nowe tarty 🙂 I oczywiście poprzez moje ulubowanie do zmian i eksperymentów 😉

Dodanie serka mascarpone powoduje, że jest mniej słodka oraz krem jest bardziej lejący. Ciasto należy zrobić odpowiednio wcześniej by móc je wystarcząjąco dobrze schłodzić. Tarta ze zdjęć nie doczekała się niestety odpowiedniego schłodzenia 😉

SKŁADNIKI NA TARTĘ z masą kajmakową z mascarpone – na 1 foremkę 35 x 11 cm:

KRUCHY SPÓD:

★ 200 gramów mąki
★ 135 gramów masła
★ 65 gramów cukru, możemy dać również cukier waniliowy
★ szczypta soli
★ 1 żółtko
★ 2-3 łyżki śmietany lub chłodnej wody

NADZIENIE:

★ 200 gramów masy kajmakowej z puszki
★ 100 gramów mascarpone

dekoracja: wiórki gorzkiej czekolady

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, formując spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem. Jeśli ciasto mocno ogrzaliśmy podczas formowania – wkładamy je ponownie na kwadrans do lodówki.

3. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Podczas pieczenia ciasto obciążamy grochem (wykładamy folią do pieczenia i wysypujemy grochem). Ciasto wyjmujemy po wystudzeniu, bardzo ostrożnie aby spód nie popękał.

4. Masę kajmakową mieszamy z serkiem mascarpone, możemy zrobić to blenderem.

5. Masę wykładamy na kruchy spód, jak stężeje posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady.

Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce.

Smacznego 🙂

Join the Conversation

  1. Jaki rozmiar ma ta prostokątna foremka do tarty albo jaki rozmiar powinna mieć okrągła gdy nie mam prostokątnej?

    1. Kameleon Kulinarny Author says:

      MIT – Prostokątna foremka ma 35×11 cm.
      Przy proporcjach na okrągłą foremkę ok. 23-24 cm średnicy używam najczęściej proporcji: ciasto 300 g mąki + 200 g masła + 100 g cukru. Masa: 250 g masy kajmakowej + 150 mascarpone (te proporcje nie muszą być co do grama). Pozdrawiam 🙂

  2. Witam, czy taką tartę można zrobić dzień przed podaniem? Obawiam się czy za bardzo nie rozmięknie spód tarty i czy krem się nie zrobi rzadki.

    1. Kameleon Kulinarny Author says:

      AGF – właśnie najlepiej jak będzie zrobiona dzień wcześniej. Wszystkie tarty na ważne okazje staram się robić wcześniej i żadna nigdy nie namiękła. Nawet wylewając na tartę śmietanę z mascarpone, która jest płynna, ciasto nie namięka tylko tężeje jak jest w lodówce. Kruchy spód jest dość twardy więc nie powinien namięknąć.

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×