Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

Tarta z masą kajmakową z mascarpone

Tarta z masą kajmakową z mascarpone

TARTA Z MASĄ KAJMAKOWĄ Z MASCARPONE

czyli szybka i słodka tarta, jednakże mniej słodka niż jedynie z masą kajmakową.

To kolejna wariacja na temat tarty oraz mascarpone i masy krówkowej.. powstała z zamiłowania do tart, do słodkiego kawałka do kawy oraz dzięki oczekiwaniom Gości na coraz to nowe tarty 🙂 I oczywiście poprzez moje ulubowanie do zmian i eksperymentów 😉

Dodanie serka mascarpone powoduje, że jest mniej słodka oraz krem jest bardziej lejący. Ciasto należy dobrze schłodzić i zrobić odpowiednio wcześniej. Tarta ze zdjęć nie doczekała odpowiedniego schłodzenia 😉

 

 

SKŁADNIKI NA TARTĘ z masą kajmakową z mascarpone – na 1 foremkę 35 x 11 cm:

KRUCHY SPÓD:

200 gram mąki
135 gram masła
65 gram cukru, możemy dać również cukier waniliowy
szczypta soli
1 żółtko
2-3 łyżki śmietany lub chłodnej wody

NADZIENIE:

200 gram masy kajmakowej z puszki
100 gram mascarpone

dekoracja: wiórki gorzkiej czekolady

 

WYKONANIE:

1. KRUCHY SPÓD. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, formując spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem. Jeśli ciasto mocno ogrzaliśmy podczas formowania – wkładamy je ponownie na kwadrans do lodówki.

3. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Podczas pieczenia ciasto obciążamy grochem (wykładamy folią do pieczenia i wysypujemy grochem). Ciasto wyjmujemy po wystudzeniu, bardzo ostrożnie aby spód nie popękał.

4. Masę kajmakową mieszamy z serkiem mascarpone, możemy zrobić to blenderem.

5. Masę wykładamy na kruchy spód, jak stężeje posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady.

Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce.

Smacznego 🙂

 

*Puszkę z mlekiem (może być to puszka z otwieraniem, nie bójcie się – nie wybuchnie 🙂 ) wkładamy poziomo do garnka, zalewamy wodą tak, aby cała puszka była przykryta. Gotujemy 2-3 godziny, dolewając wody, jeśli wyparowała. Odstawiamy do wystudzenia. Warto od razu przygotować 2-3 puszki na „zaś” 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *