KRUCHE CIASTECZKA – najprostsze z ciasteczek

KRUCHE CIASTECZKA – klasyczne, tradycyjne, słodkie.. do herbatki, do kawy.. dla dzieci i dla dorosłych, do dekorowania, do  trzymania w puszcze na „czarna godzinę” kiedy będziemy mieli ochotę na coś słodkiego.. ach, kruche ciasteczka są dobre zawsze i lubiane przez Wszystkich!
A jakie proste do zrobienia!

 

 

SKŁADNIKI:

200 gramów mąki pszennej
100 gramów masła
100 gramów cukru pudru
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia

cukier trzcinowy do posypania (lub zwykły)

WYKONANIE:

1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło (lub starte na tarce o grubych oczkach), wbijamy całe jajko i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyrabiamy jak najkrócej, jedynie do uzyskania jednolitej masy.

2. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.

3. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-8 mm, wykrawamy ciasteczka, układamy na blaszce do pieczenia, zachowując dwucentymetrowe odstępy, posypujemy cukrem. Pieczemy do zrumienienia – około 8-12 minut zależnie od wielkości ciasteczek i grubości ciasta, w temperaturze 180’C.

Ciasteczka mogą być z cukrem, bez, lub po upieczeniu możemy je udekorować czekoladą lub lukrem.

Smacznego 🙂

Tak przygotowane ciasto może być bazą do wszelkiego rodzaju słodkich tart i tarteletek, aby nam nie wyrosło jak przy ciasteczkach – pomijamy proszek do pieczenia. W przypadku tart słonych – nie dodajemy również cukru, a dodatkowo ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy (mniejszą blaszką lub specjalnie do tego przeznaczonymi fasolkami).

 

 

WAŻNE / DOBRE RADY:

  • Masło musi mieć 82% tłuszczu, musi być dobrze schłodzone.

  • Do wykonania ciasteczek możemy użyć cukru , ale cukier puder powoduje, że ciasteczka są delikatniejsze.

  • Ciasto wyrabiamy szybko – najlepiej chłodnymi dłońmi, wkładamy na zimną blachę. W gorące dni w przypadku tart – warto schłodzić również blaszkę / brytfankę, w której pieczemy.

  • Jeśli wyjdzie nam więcej ciasta – możemy je zamrozić.

  • Do ciasteczek używam całe jajko, można dać tylko żółtko – będą troszkę bardziej miękkie.

 

Join the Conversation

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
error: