Blog o kolorowej kuchni, o przepisach łatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lodówki, do spiżarni, szafki i przyrządzenia czegoś samemu :)

KRUCHE JAGLANE LITERKI

KRUCHE JAGLANE LITERKI

 

KRUCHE JAGLANE LITERKI

SKŁADNIKI:

180-200 gram mąki jaglanej
50 gram masła
50 gram brązowego cukru
1 małe jajko
łyżeczka miodu
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:

1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło, wbijamy jajko, skórkę i sok z cytryny i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.

Mąkę jaglaną możemy zrobić samemu  wystarczy zmielić kaszę jaglaną.

2. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.

3. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy ciasteczka i pieczemy do zrumienienia (w przypadku małych literek – ok. 4-6 minut) w temperaturze 160’C z włączonym termoobiegiem.

4. Dekorujemy 🙂

LUKIER:
1 białko
200 gram cukru pudru
1-2 łyżeczki soku z cytryny

WYKONANIE:
Białko roztrzepujemy, ale nie musimy ubijać na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, sok z cytryny i miksujemy do uzyskania jednolitej, szklistej masy.
Jeśli lukier jest za gęsty lub zgęstniał podczas dekorowania  – dolewamy troszkę wody i mieszamy.
Aby uzyskać kolor – używamy barwników spożywczych w proszku lub naturalnych barwników: sok z buraka, kurkuma, sok z jagód (te są słabsze, trzeba dodać ich objętościowo o wiele więcej, ale są naturalne).

Smacznej zabawy 🙂

 

 

 

 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *