KRUCHE JAGLANE LITERKI bezglutenowe – do jedzenia, nauki i zabawy!

KRUCHE JAGLANE LITERKI bezglutenowe – do zjedzenia, nauki i dobrej zabawy!
To pomysł na świetną zabawę połączoną z nauką robienia ciasteczek, lukrowania, alfabetu, czytania (czy też cyferek i liczenia – zależnie jakie mamy foremki) i ekologicznego posprzątania zabawek czyli zjedzeniem 😉 Zjedzenie może być oczywiście w nagrodę 😉
Aż ile to może być zabawy! U mnie sprawdziło się znakomicie 🙂
Choć nie ukrywam, że wykrawanie literek nie jest najprostsze, ale dobre zmrożenie ciasta może nam pomóc. Ciasta, którego aktualnie nie używamy – trzymamy cały czas w lodówce, aby się chłodziło.
Jeśli dzieci nie poradzą sobie samemu z wykrawaniem – zawsze możemy powierzyć im jedynie lukrowanie.. i dobrą zabawę po upieczeniu 🙂

Dlaczego takie literki dobrze zrobić z mąki jaglanej? Jest bezglutenowa i dzięki temu nie wyrasta podczas pieczenia tak jak mąka pszenna. Jeśli mamy niewielkie foremki (a foremki z całym alfabetem są sprzedawane własnie jako niewielkie 2-3 cm foremki) – mamy gwarancję, że po upieczeniu wszystkie literki będą czytelne.

 

 

 

SKŁADNIKI:

180-200 gramów mąki jaglanej
50 gramów masła
50 gramów brązowego cukru
1 małe jajko
łyżeczka miodu
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

WYKONANIE:

1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło, wbijamy jajko, skórkę i sok z cytryny i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.

Mąkę jaglaną możemy zrobić samemu  wystarczy zmielić kaszę jaglaną.

2. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.

3. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy ciasteczka i pieczemy do zrumienienia (w przypadku małych literek – ok. 4-6 minut) w temperaturze 160’C z włączonym termoobiegiem.

4. Dekorujemy 🙂

 

LUKIER:
1 białko
200 gramów cukru pudru
1-2 łyżeczki soku z cytryny

 

WYKONANIE LUKRU:
1. Białko roztrzepujemy, ale nie musimy ubijać na sztywną pianę.
2. Dodajemy cukier puder, sok z cytryny i miksujemy do uzyskania jednolitej, szklistej masy.
Jeśli lukier jest za gęsty lub zgęstniał podczas dekorowania  – dolewamy troszkę wody i mieszamy.
Aby uzyskać kolor – używamy barwników spożywczych w proszku lub naturalnych barwników: sok z buraka, kurkuma, sok z jagód (te są słabsze, trzeba dodać ich objętościowo o wiele więcej, ale są naturalne).

Smacznej zabawy 🙂

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×