PASTA Z BIAŁEJ FASOLI, nazywana również wegańskim smalcem.
Ma podobną konsystencję, jest równie syta, podobnie doprawiona… i równie pyszna. Aby pasta nie była ciężkostrawna* jest kilka sposobów:
-
Fasolę możemy ją namoczyć przez ok. godzinę – dwie w bardzo gorącej wodzie (co jakiś czas dolewając gorącej wody), a następnie ugotować w świeżej wodzie do miękkości
-
Możemy fasolę zalać zimną wodę, zagotować, gorącą wodę wylać, zalać świeżą i ugotować
-
Wg mnie najprostszy sposób – fasolę odpowiednio długo namoczyć (od 6 do 12 h), po czym ugotować w świeżej wodzie na małym ogniu
-
.. dodać majeranek 🙂
SKŁADNIKI:
400 gramów ugotowanej białej fasoli /
Z 500 gramów otrzymamy ok. 1200-1400 gramów ugotowanej fasoli, czyli na pastę powinniśmy użyć ok. 70-90 gramów. Polecam jednak przygotować od razu większą porcję i zrobić przy okazji zupę fasolową, ciasto z fasoli lub pasztet
1 duża cebula – po usmażeniu 150 gramów
olej do smażenia
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1 goździk
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
3-4 suszone śliwki lub jabłko
WYKONANIE:
1. Fasolę wkładamy do miseczki i zalewamy wodą, odstawiamy na noc, na ok. minimum 6 a nie więcej niż 12 godzin.
2. Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą, 4-5 cm powyżej linii fasoli i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Drobną, perłową fasolę – około godziny, dużą i grubą np. Jasia – 1,5 godziny. Fasolę solimy dopiero po ugotowaniu!
3. Cebulę kroimy (jeśli ją wcześniej schłodzimy nie będziemy płakać przy krojeniu), podsmażamy na oleju z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, goździka, szczyptą soli.
4. Suszone śliwki zalewamy gorącą wodą. Po kilku minutach wodę wylewamy, śliwki kroimy na 6-8 części.
5. Do misy blendera wkładamy fasolę, cebulkę (przyprawy z którymi się podsmażała wyrzucamy) i miksujemy. Dodajemy sól, pieprz, majeranek. Smakujemy, doprawiamy, na koniec dodajemy śliwki i dosłownie chwilę miksujemy, tak, aby połączyć je z pastą, ale były widoczne gołym okiem.
Jeśli robimy wersję z tartym jabłkiem – dodajemy je do cebulki, obrane ze skórki, starte ma tarce o grubych oczkach, i razem smażymy na oleju.
Pasta, zarówno od razu po przygotowaniu i jeszcze ciepła, jak i schłodzona, jest pyszna 🙂
Smacznego 🙂
PRZEPIS NA PASTĘ Z CZERWONEJ FASOLI:
od dawna przybieram się spróbować, muszę w końcu tozrobić 🙂 wygląda smakowicie 🙂