PASTA Z CZERWONEJ FASOLI

PASTA Z CZERWONEJ FASOLI.

Była już pasta z białej fasoli, teraz czas na czerwoną 🙂 Wykonuję ją tak samo, różnica jest w fasoli, która gotuje się krócej i jest bardziej delikatna w smaku 🙂 Zamiast białej cebuli daję kolorystycznie czerwoną 🙂

Pasta ma podobną konsystencję do smalcu, jest równie syta, podobnie doprawiona… i równie pyszna. Aby pasta nie była ciężkostrawna* jest kilka sposobów:

  • Fasolę możemy ją namoczyć przez ok. godzinę – dwie w bardzo gorącej wodzie (co jakiś czas dolewając gorącej wody), a następnie ugotować w świeżej wodzie do miękkości

  • Możemy fasolę zalać zimną wodę, zagotować, gorącą wodę wylać, zalać świeżą i ugotować

  • Wg mnie najprostszy sposób – fasolę odpowiednio długo namoczyć (od 6 do 12 h), po czym ugotować w świeżej wodzie na małym ogniu

  • .. dodać majeranek 🙂

 

 

SKŁADNIKI:

400 gramów ugotowanej czerwonej fasoli

Z 500 gramów otrzymamy ok. 1200-1400 gramów ugotowanej fasoli, czyli na pastę powinniśmy użyć ok. 70-90 gramów. Polecam jednak przygotować od razu większą porcję i zrobić przy okazji zupę meksykańską 🙂

2 małe czerwone cebulki – po usmażeniu ok. 150 gramów
olej do smażenia
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1 goździk
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
3-4 suszone śliwki lub jabłko

 

WYKONANIE:

1. Fasolę wkładamy do miseczki i zalewamy wodą, odstawiamy na noc, na ok. minimum 6 a nie więcej niż 12 godzin.

2. Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą, 4-5 cm powyżej linii fasoli i gotujemy na małym ogniu do miękkości – ok. 55-60 minut (białą fasolę gotujemy do 1,5 godziny). Fasolę solimy dopiero po ugotowaniu!

3. Cebulę kroimy (jeśli ją wcześniej schłodzimy nie będziemy płakać przy krojeniu), podsmażamy na oleju z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, goździka, szczypty soli.

4. Suszone śliwki zalewamy gorącą wodą. Po kilku minutach wodę wylewamy, śliwki kroimy na 6-8 części.

5. Do misy blendera wkładamy fasolę, cebulkę (przyprawy z którymi się podsmażała wyrzucamy) i miksujemy. Dodajemy sól, pieprz, majeranek. Smakujemy, doprawiamy, na koniec dodajemy śliwki i dosłownie chwilę miksujemy, tak, aby połączyć je z pastą, ale były widoczne gołym okiem.

Jeśli robimy wersję z tartym jabłkiem – dodajemy je do cebulki, obrane ze skórki, starte ma tarce o grubych oczkach, i razem smażymy na oleju.

Pasta, zarówno od razu po przygotowaniu i jeszcze ciepła, jak i schłodzona, jest pyszna 🙂

Smacznego 🙂

 

 

Jeśli przygotujemy więcej gotowanej fasoli, możemy ją wykorzystać do zrobienia aromatycznej ZUPY MEKSYKAŃSKIEJ:

Pasta z białej fasoli:

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×