STEK Z TUŃCZYKA NA PURÉE Z PIETRUSZKI.
Szybkie, proste, aromatyczne i pożywne danie.
Purée z pietruszki – moje ulubione, wyjątkowe i zastanawiam się – dlaczego tak późno zaczęłam je robić? Jest wyśmienite i delikatne!
Jak poprawnie przyrządzić stek z tuńczyka i na czym smażyć?
Czytajcie dalej.
SKŁADNIKI:
tuńczyk pokrojony na 2-3 cm plastry
pieprz, sól
oliwa z oliwek*
2 korzenie pietruszki
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
masło – 1-2 łyżki
mleko (opcjonalnie)
WYKONANIE:
1. Purée – korzeń pietruszki myjemy, obieramy, przekrawamy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wodę odlewamy, przyprawy wyrzucamy, dodajemy masło i ewentualnie odrobinę mleka (można również zamiast mleka dodać troszkę wody z gotowania). Miksujemy na jednolitą masę. Purée gotowe.
2. Tuńczyka kroimy na grube, 2-3 centymetrowe kawałki, chyba, że kupiliśmy od razu pokrojonego. Smarujemy z obu stron oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem, najlepiej grubo, świeżo mielonym i solą. Solimy przed smażeniem, a nie po, jak przy steku wołowym. Odstawiamy na pół godziny aby się zamarynował. Ważne aby stek leżakował w temperaturze pokojowej, by podczas smażenia nie okazało się, że będzie zimny w środku a spieczony na zewnątrz.
3. Mocno rozgrzewamy patelnię, najlepiej grillową, wlewamy oliwę z oliwek* i smażymy na gorącej oliwie po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Przewracamy na drugą stronę za pomocą szpatułki, a nie widelca by nie nakłuwać steka a co się z tym wiąże – nie tracił soczystości w środku.
Po usmażeniu stek powinien być różowy w środku.
4. Stek z purée podajemy na ciepło w akompaniamencie warzyw z dodatkiem vinegrette wykonanego z oliwy, octu balsamicznego i przypraw.
Smacznego 🙂