.. bo kuchnia musi być kolorowa :)

PASTA ZE SŁONECZNIKA

PASTA ZE SŁONECZNIKA

PASTA Z NASION SŁONECZNIKA czyli pasta, którą robię od wielu lat i to dość często, szczególnie zimą. Pasta, której przepis dawałam już wielokrotnie. Pasta, która czasami jest zagadką i częstowany zgaduje co jest w środku (w sytuacji, kiedy blenduję na prawie gładką masę) i… nie każdy rozpoznaje te 4 proste składniki 😉 Choć wizualnie nie jest czymś wyjątkowym, w smaku jest wręcz przeciwnie 🙂

 

SKŁADNIKI NA PASTĘ ZE SŁONECZNIKA:

100 gram nasion słonecznika
50 gram ryżu (czerwonego, brązowego lub czarnego, można użyć również ryż biały)
200 ml pasty pomidorowej / gęstego przecieru pomidorowego
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz

 

WYKONANIE:

1. Słonecznik gotujemy w wodzie przez ok. 20-30 minut aby stał się miękki.

2. Ryż gotujemy (czerwony – 40 minut, brązowy 30-35 minut, czarny 60 minut, dziki ryż ok. 50-60 minut).

3. Do wysokiego naczynia wkładamy odsączony, ugotowany słonecznik, ugotowany ryż, pastę pomidorową lub przecier, najlepiej własnej produkcji, zmiażdżone ząbki czosnku i blendujemy. Pastę możemy zmiksować na jednolitą masę lub zmiksować tak, aby poszczególne składniki były widoczne.

Ja zamiast przecieru używam sosu francuskiego – gęstej pasty pomidorowej, z mnóstwem przypraw (czosnek, oregano, bazylia, słodka papryka, chili, czubryca, pieprz, pieprz ziołowy) i oliwą.

4. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

 



2 thoughts on “PASTA ZE SŁONECZNIKA”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *