Blog o kolorowej kuchni, o przepisach 艂atwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lod贸wki, do spi偶arni, szafki i przyrz膮dzenia czego艣 samemu :)

PESTO Z CZERWONEJ KAPUSTY

PESTO Z CZERWONEJ KAPUSTY

FIOLETOWE PESTO Z CZERWONEJ KAPUSTY

Pesto z czerwonej kapusty bardzo mnie zaskoczy艂o.. i to nie przez cudowny kolor 馃槈 Zaskoczy艂o smakiem, szczeg贸lnie jak si臋 „przegryz艂o” 馃槈

SK艁ADNIKI:

200 gram czerwonej kapusty
25 gram nasion s艂onecznika
25 gram nasion dyni
kilka 艂y偶ek oliwy z oliwek extra virgin
sok z 1/4 – 1/2 cytryny
s贸l
pieprz
4 z膮bki czosnku

 

WYKONANIE:

1. Na patelni pra偶ymy nasiona s艂onecznika, nast臋pnie rozgniatamy je w mo藕dzie偶u (lub za pomoc膮 blendera punkt 2). Nast臋pnie pra偶ymy nasiona dyni.

2. Kapust臋 szatkujemy, umieszczamy w misie blendera. Dodajemy nasiona s艂oneczka, sok z cytryny, oliw臋 z oliwek, czosnek i blendujemy na jednolit膮 mas臋. Kapusta jest do艣膰 twarda, wi臋c zajmie to d艂u偶ej ni偶 przy tradycyjnym pesto z bazylii czy te偶 pesto z rukoli. Doprawiamy sol膮 i pieprzem, dosypujemy ca艂e pestki dyni.

3. Koniecznie wstawiamy do lod贸wki na kilka godzin do „przegryzienia”, serwujemy z pieczywem, z dodatkiem sera, avocado lub innych (kolorowych) warzyw.

Smacznego 馃檪

 

 




Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *