Blog o kolorowej kuchni, o przepisach ┼éatwych i tych trudniejszych, o potrawach tradycyjnych i tych niestandardowych. Inspiracja do zajrzenia do lod├│wki, do spi┼╝arni, szafki i przyrz─ůdzenia czego┼Ť samemu :)

PESTO Z CZERWONEJ KAPUSTY

PESTO Z CZERWONEJ KAPUSTY

FIOLETOWE PESTO Z CZERWONEJ KAPUSTY

Pesto z czerwonej kapusty bardzo mnie zaskoczy┼éo.. i to nie przez cudowny kolor ­čśë Zaskoczy┼éo smakiem, szczeg├│lnie jak si─Ö „przegryz┼éo” ­čśë

SKŁADNIKI:

200 gram czerwonej kapusty
25 gram nasion słonecznika
25 gram nasion dyni
kilka ┼éy┼╝ek oliwy z oliwek extra virgin
sok z 1/4 – 1/2 cytryny
s├│l
pieprz
4 z─ůbki czosnku

 

WYKONANIE:

1. Na patelni pra┼╝ymy nasiona s┼éonecznika, nast─Öpnie rozgniatamy je w mo┼║dzie┼╝u (lub za pomoc─ů blendera punkt 2). Nast─Öpnie pra┼╝ymy nasiona dyni.

2. Kapust─Ö szatkujemy, umieszczamy w misie blendera. Dodajemy nasiona s┼éoneczka, sok z cytryny, oliw─Ö z oliwek, czosnek i blendujemy na jednolit─ů mas─Ö. Kapusta jest do┼Ť─ç twarda, wi─Öc zajmie to d┼éu┼╝ej ni┼╝ przy tradycyjnym pesto z bazylii czy te┼╝ pesto z rukoli. Doprawiamy sol─ů i pieprzem, dosypujemy ca┼ée pestki dyni.

3. Koniecznie wstawiamy do lod├│wki na kilka godzin do „przegryzienia”, serwujemy z pieczywem, z dodatkiem sera, avocado lub innych (kolorowych) warzyw.

Smacznego ­čÖé

 

 




Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *

ÔťĽ
error: Content is protected !!