fioletowe PESTO Z CZERWONEJ KAPUSTY

FIOLETOWE PESTO Z CZERWONEJ KAPUSTY.

Pesto z czerwonej kapusty bardzo mnie zaskoczyło.. i to nie przez cudowny kolor 😉 Zaskoczyło smakiem, szczególnie jak się “przegryzło” 😉
Po za tym – uwielbiam kolory w kuchni i na stole, szczególnie takie bajkowe i intensywne, które pobudzają kubki smakowe. Czerwona kapusta (całe życie zastanawiam się dlaczego czerwona skoro jest fioletowa?) jest dość rzadko używana w kuchni, a jeśli już – najczęściej jako składnik surówek. A szkoda, bo można wykorzystać ją do pasty lub zupy z czerwonej kapusty.

 

 

SKŁADNIKI:

200 gramów czerwonej kapusty
25 gramów nasion słonecznika
25 gramów nasion dyni
kilka łyżek oliwy z oliwek extra Virgin
sok z 1/4 – 1/2 cytryny
sól
pieprz
4 ząbki czosnku

 

WYKONANIE:

1. Na patelni prażymy nasiona słonecznika, następnie rozgniatamy je w moździerzu (lub za pomocą blendera punkt 2). Następnie prażymy nasiona dyni.

2. Kapustę szatkujemy, umieszczamy w misie blendera. Dodajemy nasiona słoneczka, sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek i blendujemy na jednolitą masę. Kapusta jest dość twarda, więc zajmie to dłużej niż przy tradycyjnym pesto z bazylii czy też pesto z rukoli. Doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy całe pestki dyni.

3. Koniecznie wstawiamy do lodówki na kilka godzin do “przegryzienia”, serwujemy z pieczywem, z dodatkiem sera, avocado lub innych (kolorowych) warzyw.

Smacznego 🙂

 

 

Równie cudna w kolorze, oryginalna
ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY:

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×