ZDROWE słodycze: sezam + miód czyli DOMOWA CHAŁWA

DOMOWA CHAŁWA – czyli zdrowe i proste słodycze, które zrobimy z min. 2 składników.
Jest to najprostszy przepis, w którym wykorzystujemy sezam i miód, choć chałwa może składać się z karmelu zamiast miodu, jak również z innych nasion oleistych: słonecznika, maku czy też orzechów czy różnych mieszanek.

CHAŁWA pochodzi z Iranu i jest to przysmak znany w wielu krajach, przede wszystkich na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich oraz w Azji (ba w Indiach przygotowuje się chałwę z marchwi gotowanej na mleku!)
Może być krucha lub półkrucha, słodka, bardziej słodka lub baaardzo bardzo słodka, z orzechami, z rodzynkami, z makiem, słonecznikiem, pistacjami..

 

 

SKŁADNIKI na najprostszą chałwę na świecie:

500 gramów sezamu (jasnego)
120 gramów miodu płynnego (ok. 6 łyżek)

ewentualnie:

laska wanilii
orzechy, bakalie
u mnie – pistacje
mak

 

WYKONANIE:

1. Sezam umieszczamy na suchej patelni, prażymy do bardzo lekkiego zrumienienia, cały czas mieszając.
Musi zacząć pachnieć jakby.. sezamkami.

2. Uprażone ziarna mielimy – mogą być ostudzone lub ciepłe, nie ma znaczenia.
Do zmielenia możemy użyć: blendera lub młynka lub innego urządzenia z funkcją mielenia.
Podczas mielenia / blendowania uzyskamy już gęstą, wilgotną pastę – i tu uwaga na silniczki naszych sprzętów, aby nie spalić urządzeń.
Pasta jest na tyle gęsta, że może zablokować mieszadło.
W urządzeniach do miksowania mieli się wolniej, ale za to w małym młynku możemy zmielić jedynie 3-4 łyżki na raz.



3. Dodajemy płynny miód. W zależności od upodobań – wg mnie idealnie jest ok. 1/6 wagi sezamu. Wszystko dokładnie mieszamy (łyżką, mikserem lub ręcznie).

4. Dodajemy: orzechy (uprażone), bakalie, mak, nasiona słonecznika lub / i inne aromaty. Ilość dodatków – wg własnych preferencji.

5. Wykładamy do pojemniczka, w którym chałwa będzie się chłodziła w lodówce.
Jeśli chcemy mieć na górze ładną dekorację – wkładamy ją najpierw do pojemniczka (przy wyjmowaniu najładniej wygląda jak ją obrócimy), a dopiero na nią chałwę i bardzo mocno dociskamy.
Warto wybrać pojemniczek z którego będzie nam łatwo wyjąć nasz przysmak – u mnie szklany pojemniczek z zaokrąglonymi rogami.

6. Chłodzimy 2-4 godziny w lodówce.

Smacznego 🙂

Gotową chałwę przechowujemy w lodówce.

Wersje z orzechami włoskimi i makiem:

 

 

Sezam możemy użyć również do:

CIASTECZEK OWSIANO-ŻYTNICH z nasionami i bakaliami:

HUMMUSU z pieczonym buraczkiem lub tradycyjnego:

do posypania perskich ciasteczek NAAN BARENJI:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *