.. bo kuchnia musi być kolorowa :)

TARTELETKI z karmelizowaną marchewką

TARTELETKI z karmelizowaną marchewką

TARTELETKI MARCHEWKOWE Z KANDYZOWANĄ MARCHEWKĄ na spodzie z ciasta francuskiego

Była już tarta marchewkowa, teraz czas na pomarańczowe tarteletki. Tym razem z kandyzowaną marchewką, która jest bardzo pomarańczowa, bardzo słodka i wyjątkowo plastyczna do modelowania, układania, zawijania..

 

SKŁADNIKI NA TARTELETKI MARCHEWKOWE:

1 opakowanie ciasta francuskiego
400 gram marchewki
200 ml śmietany 36%
2 duże, podwójne jajka lub 3 średnie
100 gram cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
2 łyżeczki soku z cytryny

SKŁADNIKI NA KANDYZOWANĄ MARCHEWKĘ:
kilka marchewek
1kg cukru – ok. 7 szklanek
3 szklanki wody

 

WYKONANIE:

1. Marchewkę myjemy, obieramy, zalewamy małą ilością wody. Gotujemy do miękkości (około 20 minut). Blendujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Zaczynamy działać dalej, kiedy marchewka jest już chłodna. Foremki do tarteletek wykładamy ciastem francuskim – spód i boki. Pieczemy 6-8 minut w piecu, rozgrzanym do 200-220’C. Aby ciasto nam się nie wybrzuszyło spód obciążamy grochem do pieczenia (na ciasto kładziemy folię do pieczenia, którą wysypujemy grochem lub po kilku minutach po włożeniu do pieca przygniatamy wybrzuszone ciasto).

3. Od razu jak włożymy ciasto do pieca, do ostudzonego puree z marchewki dodajemy całe jajka, śmietanę, cukier puder, cynamon, imbir, sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Powinno to zająć ok. 10 minut czyli tyle, ile powinien piec się spód do tarty.

4. Kiedy ciasto francuskie jest lekko upieczone ale nie zrumienione, wylewamy naszą masę marchewkową.

5. Zmniejszamy temperaturę do 170-180’C i pieczemy ok. 30 minut.

6. Studzimy, dekorujemy nasze tarteletki.

 

KARMELIZOWANA MARCHEWKA DO DEKORACJI – wykonanie:

1. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki, ja robię to również obieraczką.

2. Do garnka wsypujemy 4 szklanki cukru i 2 szklanki wody. Zagotowujemy, wkładamy plasterki marchewki i gotujemy ją do miękkości – ok. 20 minut. Pierwszy syrop wylewamy.

3. Przygotowujemy drugi syrop, bardziej gęsty. Do garnka wsypujemy 3 szklanki cukru i 1 szklankę wody, zagotowujemy.

4. Ugotowane marchewki przekładamy do drugiego, przestudzonego syropu. Po kilku godzinach w syropie, marchewki staną się plastyczne do modelowania / układania / formowania. Kandyzowaną marchewkę możemy przechować (w syropie) w lodówce do kilku dni. Po wyjęciu z syropu, po jakimś czasie marchewki sztywnieją i są jak.. cukierki.

 

Smacznego 🙂

 

 

TARTA MARCHEWKOWA:



1 thought on “TARTELETKI z karmelizowaną marchewką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *