CZAS NA DOKARMIENIE ZAKWASU + WYROŚNIĘCIE BUŁEK 16 hourshrs
Total Time 17 hourshrs3 minutesmins
Course ŚNIADANIA
Servings 5
Ingredients
dokarmienie zakwasu:
75-85gramówaktywnego zakwasu żytniego
400 gramówmąki żytniej typ 2000
400gramów ciepłej wody(temp. 36-40'C)
bułeczki:
465gramówmąki żytniej chlebowej(typ od 590 do 780)
180gramówmąki z płaskurki
375gramówciepłej wody(temp. 36-40'C)
1,5łyżki soli
Instructions
DOKARMIENIE ZAKWASU
Zakwas wyjmujemy z lodówki godzinę przed dokarmieniem aby się ogrzał.
Do miski wsypujemy mąkę żytnią typ 2000, wlewamy wodę, dodajemy zakwas, dokładnie mieszamy ręką lub (najlepiej) niemetalową łyżką.
Odstawiamy w ciepłe, spokojne miejsce bez przeciągów na 12 godzin.
Po 12 godzinach 1-1,5 łyżki dokarmionego zakwasu przekładamy do oddzielnego słoiczka i wstawiamy do lodówki - jest to nasza porcja na następny wypiek. Pomijamy ten etap jeśli mamy już zostawioną porcję.
PRZYGOTOWANIE BUŁECZEK
Do miski wsypujemy mąki, wlewamy wodę, dodajemy sól i dokarmiony zakwas.
Zagniatamy, najlepiej ręcznie, masę na bułeczki - około 5 minut.
Ręcznie formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy spore odstępy aby bułeczki mogły podrosnąć.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby bułeczki wyrosły na ok. 3-5 godzin.
PIECZENIE
6 minut w temperaturze 220'C
6 minut w temperaturze 200'C
15-20 minut (zależnie od wielkości) w temperaturze 180'C
Po tym czasie wysuwamy blaszkę i bułeczki obficie spryskujemy wodą, aby skórka stała się chrupiąca. Im więcej wody - tym bardziej chrupiąca skórka.
4-6 minut w temperaturze 180'C
Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do wystygnięcia. Nie kroimy ciepłych bułeczek.