100 gramówgorzkiej czekolady 90%(u mnie z pomarańczą)
100gramówserka mascarpone(1 łyżka)
15gramówmasła
kilkaząbkówbiałej czekolady
Instructions
KRUCHY SŁODKI SPÓD
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło (lub starte na tarce o grubych oczkach), wbijamy całe jajko i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyrabiamy jak najkrócej, jedynie do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowane ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm, wykładamy nim blaszkę - spód i boki. Pieczemy do zrumienienia, ok. 15 minut w piecu (180'C, termoobieg). Odstawiamy do wystudzenia.
NADZIENIE & łączenie
W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę.Zdejmujemy znad pary wodnej. Dodajemy serek mascarpone i łyżkę masła. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, możemy użyć do tego blendera. Wykładamy na upieczony, ostudzony spód.
Rozpuszczamy białą czekoladę również nad kąpielą wodną, wylewamy na warstwę czekolady z serkiem mascarpone. Możemy białą czekoladą narysować wzór, lub delikatnie, nożem przemieszać z ciemną czekoladą, aby powstawały "mazańce".