Ziemniaki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach lub miksujemy / rozdrabiany przystosowanym do tego urządzeniu.
Jeśli po starciu mamy bardzo dużo płynu - wylewamy nadmiar.
Cebulę obieramy, również ścieramy lub rozdrabiamy.
Do miski wkładamy starte ziemniaki, cebulę, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawy.
Jeśli używamy drobno pokrojonych wędlin - dodajemy je w tym momencie do masy. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest bardzo płynna - dodajemy jeszcze troszkę mąki ziemniaczanej (ok. 30-50 gramów)
Przekładamy do mocno natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki.
Wyrównujemy.
Jeśli do rejbaka dodajemy kiełbaski lub duże plasterki boczku - umieszczamy je do wylaniu masy na foremkę, wpychając je do środka.
PIECZENIE:
Ok. 60-70 minut (zależnie od użytej foremki) w piecyku rozgrzanym do 180'C. Jeśli góra się mocno przypieka - ok. 20 minut przed końcem pieczenia możemy przykryć górę folia aluminiową.