Bataty, ziemniaki obieramy, kroimy w cieniutkie plasterki (2-3 milimetry, aby szybko się upiekły i były chrupiące). Paprykę myjemy, kroimy w plasterki. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę lub półtalarki. Pomidorki przekrawamy na pół.Fetę kroimy w kostkę (nie ma dużego znaczenia jakiej wielkości ponieważ i tak rozpuści się podczas pieczenia).
Pokrojone pataty i ziemniaki umieszczamy na dużej blaszce do pieczenia. Najlepiej jak będzie ich cienka warstwa, aby stały się chrupiące. Podlewamy oliwą z oliwek, dodajemy: pieprz (czarny, ziołowy, ewentualnie cytrynowy) oraz słodką paprykę, mieszamy.
PIECZENIE
Wstawiamy do nagrzanego do ok. 200'C pieca i czekamy aż ziemniaczki lekko się zrumienią (a nawet nie lekko bo najsmaczniejsze są zawsze te najbardziej chrupiące kawałki!) czyli około 15 minut przy młodych warzywach.
Po tym czasie dodajemy pozostałe warzywa: paprykę, cebulę, pomidorki oraz fetę i, porwane na mniejsze kawałki, świeże listki ziół. Wszystko dokładnie mieszamy. Zapiekamy kolejne 15 minut.