gałązkaświeżej kocanki włoskiej(potocznie nazywanej "maggy" lub "curry")
2-3ząbki czosnku
pozostałe składniki:
1-1,2kgmłodych ziemniaczków
100-150gramówmasła
oliwa z oliwekdo podsmażenia ziemniaczków
Instructions
Marynowanie mięsa
Fileta indyka myjemy, kroimy na mniejsze części.
Do naczynia (najlepiej takiego, które będziemy mogli zamknąć i wstawić do lodówki) wlewamy oliwę, dodajemy sól, pieprz, porwane na mniejsze kawałki lub posiekane zioła i pokrojony lub przeciśnięty przez prasę czosnek. Mieszamy.
Wkładamy kawałki indyka i dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Ja najczęściej przygotowuję marynaty dzień wcześniej czyli mięso przechodzi cudownymi smakami ziół dobre kilkanaście godzin.
Gotowanie & pieczenie
Ziemniaczki dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka, dodajemy szczyptę soli i gotujemy ok. 10-15 minut zależnie od odmiany i wielkości. Ziemniaczki nie mogą być rozgotowane tylko prawie ugotowane.
Po tym czasie wodę wylewamy, ziemniaczki przekładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Podsmażamy do zrumienienia.
Zamarynowane mięso przekładamy (razem z oliwą) do garnka (musi to być garnek / rondelek a nie patelnia ponieważ nie chcemy smażyć tylko bardziej gotować), dodajemy masło i pichcimy na małym / średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Jeśli indyk pokrojony jest na średnie kawałki - powinien być gotowy w 15-20 minut.
Podajemy na gorąco, najlepiej z lekką sałatką z vinegrettem.