250-270gramówpurée z pieczonej dyni Hokkaido(dynia, woda)
200gramówmasła
250gramów cukru
20 gramówcukru waniliowego(opcjonalnie)
200-150gramówmąki(ilość może się różnić zależnie od gęstości purée)
2łyżeczkiproszku do pieczenia
szczyptacynamonu
skórka z pomarańczy lub kandyzowana skórka z pomarańczy
cukier puderdo posypania wierzchu
Instructions
PURÉE Z DYNI
Dynię myjemy, obieramy. Do obierania dyni polecam obieraczkę do warzyw z ząbkami - jak na zdjęciu. Młode i małe dynie Hokkaido obiera się nią tak łatwo jak jabłka.
Wkładamy do rondelka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy. W miarę potrzeby dolewamy wodę, gotujemy aż dynia się rozpraży.
Jeśli zostaną nam małe kawałki dyni - możemy przyśpieszyć mikserem.Jeśli wyszło nam więcej niż 250 gram - możemy zamrozić.
CIASTO
Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu, po rozpuszczeniu dodajemy cukier (+ ewentualnie cukier waniliowy) oraz purée z dyni i dalej gotujemy. Mieszamy i czekamy 2-3 minuty do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z ognia / płyty indukcyjnej i odstawiamy do wystudzenia.
Do ostudzonej masy dodajemy: żółta, cynamon, startąskórkę ze sparzonej pomarańczy (lub kandyzowaną skórkę pomarańczy) oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksujemy.
W oddzielnej miseczce ubijamy na sztywno białka jajek. Dodajemy je następnie do naszej masy i delikatnie i dokładnie mieszamy łyżką.
Masę wylewamy do natłuszczonej, obsypanej mąką foremki.
Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 170-180'C, z włączonym termoobiegiem przez ok. 35-40 minut w foremce do babki. W tortownicy ok. 40-45 minut.
Posypujemy cukrem pudrem (lub polewamy rozpuszczoną białą czekoladą).