1kgziemniaków sałatkowychtwardych, które nie rozpadną się w sałatce
1,2KGmarchewki
0,5kgselera
2-3sztkorzenia pietruszki
8 średnichjabłek słodko kwaśnych(lub 6 dużych)
8jajek
70gramówkiszonego ogórka
2średniecebule
2puszkigroszku konserwowego(ok. 400 gramów)
500ml majonezu
sól
pieprz
Instructions
Na taką dużą porcję będziemy potrzebowali garnka ok. 10-12 litrowego. Ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę, jajka dokładnie myjemy i niebrane wkładamy do dużego garnka zaczynając od warzyw, które najdłużej się gotują - selera, pietruszki, później wkładamy marchewkę, ziemniaki, na sam wierzch jajka. Zalewamy dużą ilością wody, nie solimy, gotujemy na małym ogniu (nie na dużym, aby ziemniaki w mundurkach nie popękały). Warzywa nie mogą się rozgotować, muszą być "aldente". Wyjmujemy stopniowo - najpierw ugotowane jajka, następnie po ok. 25 minutach - ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera (gotuje się nawet do godziny).
Jajka obieramy, kroimy w kosteczkę. Wszystkie ugotowane warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę.
Ogórki, cebulkę kroimy w kosteczkę.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy środki, kroimy w kosteczkę. Jabłka kroimy na sam koniec, aby nie ściemniały podczas czekania na resztę składników.
Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski, dodajemy groszek konserwowy, majonez, sól, pieprz i mieszamy. Koniecznie zostawiamy do przegryzienia.