150-250 gramówgrzybków shimeji/ ewentualnie mini pieczarek
2łyżkimasła
200mlśmietany 30-36%
3-4ząbkiczosnku
kilka gałązekświeżego tymianku
sól, pieprz
kawałekżółtego sera - najlepiej konkretnego w smakuu mnie własnej produkcji
Instructions
Ziemniaczki obieramy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, soli, gotujemy ok. 10 minut - nie do całkowitej miękkości, ale żeby były lekko miękkie.
Grzybki, które rosną skupionych kiściach,odcinamy od nasady (tej części się nie jada), podsmażamy na patelni na 2 łyżkach masła - do lekkiego zarumienienia czyli 4-5 minut.
Na brytfance kładziemy: kiełbaski, pomiędzy nimi podgotowane ziemniaczki. Na wierzch wysypujemy podsmażone grzybki.
Do śmietany dodajemy przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku, sól, pieprz oraz pokrojone listki tymianku i dokładnie mieszamy. Wylewamy, bądź też rozsmarowujemy bo śmietana 30 lub 36% jest raczej gęsta, na składniki w brytfance. Nie musimy tego robić bardzo dokładnie. Wystające, niepolane ziemniaczki pięknie się zrumienią.
Wierzch posypujemy startym, żółtym serem - może to być dobrej jakości gouda lub parmezan.
Zapiekamy w piecu rozgrzanym do 180'C przez ok. 15 minut.