Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż (przed krojeniem należy sprawdzić w którą stronę przekroić, aby cukinie leżały prosto w brytfance). Łyżeczką wydrążamy środek. Połowę użyjemy do farszu, pozostałą cześć możemy wykorzystać np. do zupy (jeśli robimy).
FARSZ
Kaszę gryczaną wrzucamy do gorącej wody (proporcja kaszy do wody - ok. 1:2) i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut lub wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy obrany, pokrojony, lekko zmiażdżony czosnek oraz obraną i pokrojoną cebulkę. Smażymy 2-3 minuty.
Dodajemy przekrojone wzdłuż pomidorki koktajlowe. Staramy się kłaść przecięciem na patelnię, aby się przypiekły.
Dodajemy połowę wydrążonejcukinii (w miarę potrzeby siekamy ją na mniejsze kawałki). Smażymy jeszcze 3-4 minuty.
Po usmażeniu dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, przyprawy, posiekane zioła, sok z cytryny. Mieszamy, smakujemy, ewentualnie doprawiamy. Jako, że cukinia jest bardzo delikatna, farsz powinien być bardzo konkretny w smaku.