TARTELETKI PIERNIKOWE ze słonym karmelem

TARTELETKI PIERNIKOWE ZE SŁONYM KARMELEM

Tarteletki na spodzie z ciasta pierniczkowego, które po upieczeniu jest dość twarde i stabilne. Idealnie nadają się do napełnienia masą, której nie musimy już zapiekać. Spody warto zrobić przy okazji pieczenia pierniczków. Można je przechować w metalowej puszcze przez tydzień lub dwa.. Ja tak zrobiłam, dlatego nie umiem określić, ile wyjdzie. Gdybyście chcieli wykonać tylko spody, podaję proporcję na połowę ciasta, które zazwyczaj robię.

SKŁADNIKI NA SPODY – jak na pierniczki:

70 gramów miodu
100 gramów brązowego cukru
100 gramów masła
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/6 łyżeczki goździków
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka z 1/2 cytryny
250 gramów mąki pszennej
1/2 płaska łyżeczka soli
1 małe jajko

 

WYKONANIE:

1. Do dużego garnka wkładamy masło, wsypujemy cukier, wlewamy miód, dodajemy przyprawy: imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, skórkę otartą z 1/2 cytryny. Podgrzewamy i mieszamy.

2. W momencie kiedy rozpuszczą się składniki i masa zacznie wrzeć – zestawiamy z ognia.

3. Dodajemy sodę oczyszczoną i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. To mój ulubiony moment – masa na początku zacznie się pienić, a w miarę mieszania zmieni się z płynnej na bardziej gęstą i stałą. Odstawiamy do wystudzenia.

4. Po ok. 20 minutach dodajemy mąkę połączoną z solą i zaczynamy mieszać ciasto łyżką.
Wbijamy całe jajko i mieszamy dalej.

5. Gdy masa stanie się jednolita – wyjmujemy na stolnice i dalej ugniatamy już ręcznie. Na początku ciasto może się mocno kleić, ale nie dodajemy już mąki.

6. Wyrobione ciasto schładzamy w lodówce minimum godzinę lub dłużej. Im zimniejsze ciasto, tym lepiej będzie nam się je rozwałkowywać.

7. Rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5mm, wykrawamy formą do tarteletek (najlepiej szeroką i niską), w której pieczemy. Foremek nie smakujemy masłem. Pieczemy ok. 6-9 minut w piecu z włączonym termoobiegiem. Wyjmujemy delikatnie, ponieważ spody twardnieją po wystudzeniu.

 

SŁONY KARMEL – ilość do napełnienia ok. 10-14 szt. zależnie od wielkości

4 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
200 ml śmietany 30 lub 36%
40-50 gramów masła (2 łyżki)
1/2 łyżeczki soli morskiej

WYKONANIE SŁONEGO KARMELU:

1. Do rondelka wsypujemy cukier, musi zakrywać całe dno. Podgrzewamy. cukier zacznie się topić i brązowieć.

2. Ostrożnie (bo pryska) dolewamy wodę, mieszamy i czekamy aż uzyskamy jednolitą masę.

3. Dodajemy śmietanę, mieszamy, zagotowujemy i trzymamy na ogniu ok. 5 minut. Masa powinna lekko zgęstnieć.

4. Dodajemy masło i sól, czekamy do połączenia składników.

 

Wystudzone spody do tarteletek napełniamy słonym karmelem, dekorujemy i gotowe 🙂 Po napełnieniu spodów słony karmel gęstnieje, nie ma jednak stałej konsystencji. Kolor karmelu może się różnić w zależności od przypieczenia cukru (punkt 1 wykonania słonego karmelu). Karmel staje się również ciemniejszy po stężeniu.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×