BLOK CZEKOLADOWY Z ZIARNAMI

DWUKOLOROWY BLOK CZEKOLADOWO Z EKSPANDOWANYMI ZIARNAMI.

Kolejna wersja bloku czekoladowego, tym razem dwukolorowy –  z gorzką czekoladą z solą morską i białą czekoladą z różnymi ekspandowanymi ziarnami (ryż, żyto, gryka, amarantus). Ciekawy, słodko-słony smak deseru oraz jego lekkość zaskoczą na pewno Wielu Miłośników Deserów 🙂 

SKŁADNIKI:

BRĄZOWA WARSTWA

100 gramów czekolady, u mnie gorzka 90% z solą morską
50 gramów masła
2 łyżki miodu
60 gramów ekspandowanego ryżu i żyta

BIAŁA WARSTWA

50 gramów białej czekolady
25 gramów masła
30 gramów ekspandowanego żyta, gryki i amarantusa
łyżka miodu

 

WYKONANIE:

1. Do (żaroodpornego) naczynia wkładamy połamaną ciemną czekoladę, masło i miód, umieszczamy w kąpieli wodnej – w garnku w parującą wodą tak, aby nasza miska nie dotykała wody, a była nad nią. Mieszamy i czekamy aż składniki się rozpuszczą, a my uzyskamy jednolitą konsystencję.

2. Zdejmujemy miskę, dosypujemy ryż i żyto, mieszamy.

3. Masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym tłuszczem (aby łatwiej było później wyjąć blok), lekko ugniatamy aby nie było przestrzeni pomiędzy ziarnami.

4. Tak samo przygotowujemy białą warstwę – z odpowiednich proporcji (patrz –  składniki “BIAŁA WARSTWA), wykładamy na pierwszą warstwę, dociskamy.

5. Wkładamy do lodówki najlepiej na kilkanaście godzin, a przynajmniej na noc.

6. Wyjmujemy tuż przed podaniem, kroimy bardzo ostrym nożem.

Smacznego 🙂

 

Jeśli chcemy przechowywać blok dłużej, nie trzymamy bloku w lodówce, bo zacznie wilgotnieć. Najlepiej przechowywać poza lodówką, w chłodnym miejscu.

 

 

 

Dlaczego deser jest wartościowy?

Zarówno gorzka czekolada i ekspandowane zboże zawierają mnóstwo mikro i makroelementów 🙂

 

EKSPANDOWANE ZIARNA ZBÓŻ I NIE TYLKO ZBÓŻ..

Ekspanowane ziarna poddawane są działaniu gorącej pary i wysokiego ciśnienia, bez udziału dodatkowych substancji chemicznych – ziarna są czyszczone, segregowane, zwilżane jeśli są za suche bądź osuszane jeśli są zbyt wilgotne i poddawane obróbce cieplnej. Wykorzystuje się do tego całe ziarna zbóż dzięki czemu większość składników odżywczych zostaje zachowana.

Mogą być to ziarna zbóż: prosa, owsu, pszenicy, jęczmienia;

zbóż rzekomych: komosy ryżowej (quinoa), amarantusa, gryki

jak również ziarna: kukurydzy, soi, grochu a nawet owoce.

Ekspandowanie nosi również nazwę puffingu.

 

Dlaczego warto jeść GORZKĄ CZEKOLADĘ i co zawiera?

GORZKA CZEKOLADA to królowa DOBREGO NASTROJU. Zawiera:

– węglowodany (podstawowe źródło energii przede wszystkim dla mózgu)
– magnez  (niezbędny do działania 800 enzymów, wpływa na pracę układu nerwowego i nasz nastrój),
– żelazo  (bierze udział w produkcji czerwonych krwinek oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego),
– wapń (dba o mocne kości oraz reguluje układ nerwowy)
– białko  (jest głównym materiałem budulcowy organizmu)
– tłuszcze roślinne  ( obniżają poziom “złego” cholesterolu) – witaminy A, E, B2, B3, B6, B9 (czyli kwas foliowy), B12. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
– liczne polifenole (wykazują silne właściwości antyoksydacyjne czyli spowalniają starzenie się organizmu 🙂

Dzięki swojemu składowi – gorzka czekolada poprawia przepływ krwi do mózgu, poprawia koncentrację, nastrój oraz.. ZWIĘKSZA PRODUKCJĘ DOPAMINY, ENDORFIN i SEROTONINY.. czyli hormonów uważanych za hormony szczęścia! Czekolada zawiera również kofeinę, fenyloetyloamina (związek podobny do amfetaminy, odpowiedzialny za podniecenie i pożądanie), teobrominę i teofilinę. Naukowcy dowiedli, że substancje zawarte w czekoladzie przypominają związki chemiczne obecne w liściach marihuany, przez co poprawiają nam nastrój.. choć potrafią też uzależnić 😉

WYTRAWNY BLOK CZEKOLADOWY Z ziarnami (jednokolorowy):

 


Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×