SERNIK NA ZIMNO – PTASIE MLECZKO Z GALARETKĄ na spodzie z ciastek – IDELANE CIASTO NA LATO
Letnie, lekkie ciasto, które nie wymaga pieczenia. Poza tym – mamy dowolność użytych owoców, galaretek, ciastek na spód dzięki czemu przepis może nam posłużyć aby za każdym razem zrobić troszkę inne wizualnie ciasto.
Nie jest zbyt słodkie, pięknie kolorowe – idealne aby przygotować je latem, kiedy mamy mnóstwo owoców do wyboru. Spód – najprostszy z ciasteczek, potem warstwa puszystego ptasiego mleczka z twarogu i bitej śmietany i bajecznie kolorowa galaretka z owocami!







Proste, na prawdę robi świetne wrażenie na stole i do tego jakie smaczne!
SKŁADNIKI NA SERNIK NA ZIMNO – PTASIE MLECZKO Z GALARETKĄ
na foremkę 24cm średnicy, 6cm wysokości (z wyjmowanym dnem)
★ 100-150g ciastek kruchych, herbatników, a duchu zero waste – takich, które zostały
★ 80-90g masła / na oko zależnie od wilgotności użytych ciastek
★ 3 galaretki, w tym polecam 2 takie same, a 3-cią inną (smakowo i kolorystycznie), które rozpuszcza się w 500ml wody (są tez takie na 375ml). U mnie galaretka GELLWE niebieska frugo oraz CYTRYNOWA Delecta. Mogą być różne, do wyboru do koloru
★ 3/4 kubełka twarogu z wiaderka na sernik
★ 200ml śmietany 30 lub 36%
★ 6 łyżek cukru pudru / jeśli chcecie bardzo słodki – więcej.
★ owoce według gustu / dostępności
★ opcjonalnie – listki melisy
WYKONANIE:
Nie więcej niż 1h / tężenie w lodówce – ok 4h.
- SPÓD Z CIASTEK
Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy na pył. Dodajemy masło i miksujemy aby uzyskać sklejoną konsystencję. Nie musi to być jednolite, nie musi się mocno kleić – uklepiemy to zaraz szpatułką.
Przekładamy na spód foremki, uklepujemy, wstawiamy do lodówki.
U mnie – koniecznie foremka z wyjmowanym dnem i rozpinaną obręczą. Nie stosuję żadnych dodatkowych papierów do tego ciasta. - 2 galaretki rozpuszczamy w 250ml wody., odstawiamy do wystygnięcia na 15-20 min.
- W tym czasie w miseczce ubijamy śmietanę z 6 łyżkami cukru pudru.
- Do następnej, dużej miski przekładamy ser (z kubełka, mielony) – ok. 3/4 czyli 750g. Stopniowo dodajemy przestudzona galaretkę (punkt 2) i cały czas miksujemy. Po wymieszaniu składników, dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Ponownie chowamy do lodówki.
—- przerwa 15-20 minut —- - Po 15-20 minutach, kiedy ciasto lekko zacznie się ścinać – kładziemy umyte owoce. Jeśli położymy je w tym momencie – lekko wpadną w warstwę ptasiego mleczka. Chowamy do lodówki
- 3cią galaretkę przygotowujemy w zmniejszonej ilości wody w stosunku do podanej na opakowaniu – ok. 350-400ml (zmiast w 500ml). Po wystudzeniu, zalewamy górę ciasta. Wstawiamy do lodówki aby dobrze się zsiadło (3-4h).
- Smacznego!













GALARETKI DO WYBORU / kup u nas w sklepie: