KOMBUCHA I GRZYBEK HERBACIANY – jaki słoik wybrać, ile płynu wlać?

KOMBUCHA I GRZYBEK HERBACIANY – jaki słoik wybrać, ile płynu wlać do naczynia?

Bardzo często dzwonią Państwo do nas, aby podpytać i dowiedzieć się czy też upewnić w związku z Państwa nastawieniami. Bardzo nas to cieszy i zawsze chętnie pomożemy jeśli tylko możemy to zrobić.

Odkąd pamiętamy, podczas rozmowy opowiadają nam Państwo, że np. słój jest 3 litrowy więc nastawią Państwo 3 litry herbaty. Albo, że słój ma 4 litry więc herbaty zrobią Państwo 4 lub 3,5 litra naparu.

Otóż nie.

Musimy wziąć pod uwagę proporcje składników do nastawienia kombuchy.

My proponujemy proporcję do NASTAWIENIA KOMBUCHY:

1 grzybek herbaciany
100ml startera*
1000ml herbaty / naparu
100g cukru.
Startera dajemy ok. 10% w stosunku do herbaty.

Są to proporcje umowne i można nimi troszkę manipulować, przede wszystkim z ilością cukru ale również startera. Te zmiany wprowadzą oczywiście zmiany podczas cyklu, ale nie o tym dzisiaj..


MAJĄC SŁOIK o pojemności 4 LITRÓW dajemy:
1 grzybek herbaciany
280ml startera
280g cukru
2800ml (2,8L) herbaty
łącznie objętościowo (mniej więcej): 280+280+2800+grzyb= ok. 3500ml

MAJĄC SŁOIK o pojemności 3 LITRÓW dajemy:
1 grzybek herbaciany
200ml startera
200g cukru
2000ml naparu
=200+200+grzyb+2000 = 2600ml

Grzybka przeliczamy umownie na ok. 200g.

Pamiętajmy, że słój 4litrowy pomieści 4 litry jeśli wlejemy do pełna, a tak cykli nie nastawiamy.

DLACZEGO NIE ZAPEŁNIANY W 100% NACZYNIA POCZAS NASTAWIENIA?

  • płyn podczas fermentacji ma troszkę podwyższoną temp. niż temp. otoczenia
  • to wpływa nie większe odparowywanie płynu niż gdyby to była woda
  • niezależnie od podwyższonej temperatury i tak zawsze dochodzi do odparowania płynu
  • podczas ruszenia możemy wylać, co tez przemawia, aby wlewać mniej 😉

ale jednak najważniejsze jest to, że

  • nowopowstały grzybek może utknąć w przewężeniu
  • może mu się nic nie stać, ale może też wyschnąć

JAKI SŁOIK WYBRAĆ?

▶ z szerokim gwintem, aby było dobre napowietrzenie
▶ z szerokim gwintem, aby łatwo można było umyć (ręka zmieści się przez otwór)
▶ taki, który można łatwo umyć: bez żłobień, wgłębień
▶ taki, który można wyparzyć, część słoików, które są jedynie ozdobne (cienkie szkło) nie powinno się wyparzać
▶ raczej jasne / przezroczyste, abyśmy widzieli się się dzieje w środku
ale najważniejsze:
▶ najlepiej proste, niezwężające się ku górze lub zwężające na samej górze.

W SKRÓCIE:

  1. Nie wlewamy płynu powyżej przewężenia naczynia.
  2. Słój wybieramy: prosty, z dużym otworem, łatwy do umycia, możliwy do wyparzenia.

PRZYKŁADY Z NASZEJ HODOWLI

Grzybek, który utknął w przewężeniu:

PRZYKŁADY JAKIE SŁOIKI WARTO STOSOWAĆ
oraz ILE PŁYNU DO NICH WLEWAĆ:

_____________________________

Grzybka do produkcji można zakupić u nas w sklepie:

Przydatne mogą być również:

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×