MŁODA KAPUSTA Z KIEŁBASKĄ – szybki i aromatyczny obiad
To kolejny, drugi wpis po otrzymaniu paczek z TOO GOOD TO GO czyli z akcji, w której można uratować jedzenie przed wyrzuceniem, kupując je z krótką datą przydatności (1-2 dni). Akcja coraz lepiej rozwija się w Polsce, a dzięki mediom społecznościowym, informacja o tej szczytnej akcji Zero Waste dociera do coraz szerszego grona odbiorców. My też ją popieramy.
W naszych paczkach było sporo różnego rodzaju nabiału oraz kiełbaski i parówki. I mimo, iż mamy swoich ulubionych dostawców i miejsca, gdzie kupujemy kiełbaski, szczególnie te, które przeznaczamy do suszenia, nic nie mogło się zmarnować. Wystarczyło dokupić 1 główkę kapusty i wykorzystać małą paczkę pomidorków koktajlowych z lodówki, które nota bene tez wymagały już zużycia.
MŁODA KAPUSTKA Z KIEŁBASKĄ – jedno z najbanalniejszych dań, ale za to zależnie od kiełbaski i doprawienia – aromatyczne i rozgrzewające. Łatwe do odgrzania jak i do przechowania.
SKŁADNIKI:
★ 1 cebula
★ odrobina oliwy z oliwek do podsmażena cebulki
★ 1 mała – średnia główka młodej kapusty
★ 3 kiełbaski
★ 200g pomidorków koktajlowych (mogą być każde inne, opcjonalnie przecier / koncentrat pomidorowy)
★ kilka suszonych grzybów
★ 1/2 łyżki soli (ilość zależy od słoności kiełbaski)
★ 1 spora łyżka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
★ 2-3 łyżki masła
★ 3 liście laurowe
★ szklanka wody
★ świeże zioła: tymianek, majeranek
WYKONANIE:
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Do garnka (do takich dań najlepiej wybrać ciężki, żeliwny garnek, który długo się rozgrzewa ale długo trzyma temperaturę) wlewamy odrobine oliwy i szklimy cebulkę.
- Kapustę ciekamy, dorzucamy do garnka. Dolewamy ok. szklankę wody.
- Dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę, pomidorki, przyprawy (liść laurowy, suszone grzyby, sól, pieprz, świeże zioła).
- Dusimy pod przykryciem ok. 30-60 minut, doglądając, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody lub dodać odrobinę masła (ja zawsze wolę dać troszkę masełka).
- Potrawa jest gotowa kiedy kapustka jest miękka, ale im dłużej będzie się “pichcić”, tym będzie lepsza i wszystkie smaki się przegryzą.