KRUCHE CIASTECZKA z migdałami i orzechami – ciasteczka 300 200 100 ;)

KRUCHE CIASTECZKA z migdałami i orzechami – ciasteczka 300 200 100 czyli ciasteczka z proporcji kruchego ciasta na spód do tarty 😉

Bardzo często kiedy przygotowuję ciasto drożdżowe z kruszonką – słyszę pytania czy mogę zrobić ciasteczka tylko z kruszonki. Również podczas pieczenia spodów do tart, które kocham i piekę dość często, pada pytanie czy mogę zrobić z tego ciasta ciasteczka.

O ile robienie ciastek z kruszonki do ciasta drożdżowego jest słabym pomysłem (trzeba zmienić proporcje mąki i cukru do masła) o tyle proporcje ciasta na spód do tarty jest idealny do zrobienia słodkich wypieków! A proporcje podstawowe to: 300, 200 i 100! Czyli 300 gramów mąki, 200 gramów masła i 100 gramów cukru. Do tego żółtko, szczypta soli i śmietana lub wodą (odrobinę).

Takie ciasteczka z ciasta na spód od tarty to “ciasteczka 300 200 100”. Oczywiście, zależnie od dodatków – mogą mieć orzechową, cytrynową lub inną nutę aromatyczną. Tym razem u mnie – orzechowo – migdałową (nalewka orzechowa do ciasta, orzechy i migdały na wierzch).

Kochamy w domu te ciasteczka – banalnie proste do zrobienia (najlepiej jest zrobić z podwójnej porcji), można je na prawdę długo przechowywać w metalowej puszce lub innym pojemniczku i zawsze mieć coś słodkiego, domowego i dobrego do kawy 🙂

SKŁADNIKI na podstawową porcję 300-200-100

★ 300 gramów mąki
★ 200 gramów zimnego masła
★ 100 gramów cukru (może być trzcinowy – wtedy ciasteczka wychodzą troszkę mniej słodkie)
★ 80-90 ml śmietany 30-36% (tak na prawdę nada się każda śmietana) lub zimna woda. Przy podwójnej porcji ja wykorzystuję całe opakowanie 200ml śmietany.
★ 1 żółtko
★ szczypta soli

★ 3-4 łyżki nalewki z orzecha laskowego
★ 2-3 garście orzechów laskowych i migdałów / oczywiście można użyć dowolnej mieszanki
★ 1 białko jajka
★ 2 łyżki cukru trzcinowego

WYKONANIE:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone w w drobniejszą kostkę zimne masło. Dodajemy śmietanę (lub wodę), żółtko (białka nie wyrzucamy), szczyptę soli i ewentualnie jakiś aromat – u mnie nalewka orzechowa.
  2. Energicznie zagniatamy ciasto (najlepiej ręką) jedynie do połączenia się składników.
  3. Schładzamy w lodówce przez min 1 godzinę. Ja przed włożeniem do lodówki uformowałam za pomocą maty silikonowej 2 równe rulony.
  4. Do orzechów można podejść na 2 sposoby – albo je po prostu pokroić albo najpierw namoczyć chwilę we wrzątku, następnie uprażyć w piecu a dopiero pokroić. Jeśli zdecydujemy się na 2-gą wersję – warto to zrobić wcześniej, przy okazji innych wypieków, ja zawsze wrzucam jak piekę chleb. Wydaje mi się, że takie lekko uprażone nasiona są ciekawsze na ciasteczka, ale można pominąć ten krok. Do pokrojonych orzechów dorzucamy cukier trzcinowy, mieszamy.
  5. Schłodzone, zimne ciasto kroimy na równej grubości talarki (bardzo ważne aby były równe, inaczej nie będą nam się równomiernie piekły). U mnie talarki mają ok 8-10 mm.
    Jeśli robimy większą porcję – wyjmujemy tylko część ciasta z lodówki aby go niepotrzebnie nie ogrzewać.
    Możemy również rozwałkować i wykroić najrozmaitsze kształty – zależnie jakie foremki posiadamy:
  1. Smarujemy wierzch białkiem i posypujemy dodatkami – a tak na prawdę najlepiej jest wciąć każde ciasteczko w rękę, wrzucić do miseczki z orzechami i cukrem i docisnąć.
  1. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 12 minut w piecu rozgrzanym do temp. ok. 170’C z włączonym termoobiegiem. Czas może się różnić zależnie od wielkości i grubości ciastek oraz mocy piecyka.

SMACZNEGO !

Do zdjęć zostały użyte nasze ściereczki bawełniane 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×